Kogel-mogel z truskawkami

Smak puszystej i lekkiej masy na bazie żółtek i cukru kojarzy mi się z okresem dzieciństwa. Przygotowując w tym tygodniu bezę zastanawiałam się w jaki sposób mogę wykorzystać żółtka i wpadłam na pomysł wykonania kogla-mogla. Bardzo trafnym okazało się połączenie żółtek i cukru z musem truskawkowym na zimno. Jeśli też chcecie przypomnieć sobie jeden z najprostszych deserów z dzieciństwa wykonajcie jak ja kogel-mogel.

Kogel-mogel

Kogel-mogel z truskawkami

Składniki na 3 porcje:

  • 5 żółtek
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 g świeżych truskawek
  • kakao do posypania
  • kolorowe kuleczki cukrowe do dekoracji
    Dodatkowo:
  • 3 pucharki deserowe

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć, odszypułkować i zblenderować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, po czym dodać do musu z truskawek i dokładnie wymieszać. Masę z truskawek przelać równomiernie do pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  2. Po tym czasie żółtka wraz z cukrem ubić na gładką masę za pomocą miksera. Dodać śmietanę kremówkę i mieszać jeszcze przez chwilę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, następnie dodać do ubitej masy i dokładnie wymieszać. Warstwę kogla-mogla nałożyć na truskawkowy spód, po czym wstawić ponownie do lodówki na 2 godziny.
  3. Kakao przesypać na sitko i poprószyć nim kogel-mogel, udekorować kolorowymi cukrowymi kuleczkami.

Kogel-mogel z truskawkamiKogel-mogel z truskawkami

Zobacz także: