Ciasto piaskowe z jabłkami

Przepis na tradycyjne ciasto piaskowe z jabłkami. Szybkie i proste, do przygotowania dla każdego. Po upieczeniu ciasto jest bardziej kruche, z czasem tylko troszkę wilgotnieje. Zamiast jabłek można dodać inne owoce sezonowe takie jak rabarbar, truskawki, śliwki lub aronię.

Piaskowe ciasto z jabłkami

Ciasto piaskowe z jabłkami

Składniki :

  • 25 dag masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce sezonowe (do wyboru: jabłka, rabarbar, aronia, śliwki, truskawki), ja dodałam 2 jabłka pokrojone w nieregularną kostkę.
    Dodatkowo:
  • Tortownica o średnicy 24 cm

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
  2. Masło wraz z cukrem utrzeć na jednolita masę, następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając . Gdy masa będzie gładka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Dobrze wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na 2 części.
  4. Formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Do formy przelać pierwszą część ciasta, ułożyć na niej pokrojone jabłka i zalać drugą częścią ciasta.
  6. Piec 40 minut. Po przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Ciasto piaskowe z jabłkami

Zobacz także: