Surówka z czerwonej kapusty
Gotowanie ze stylem
Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, przypomina smaki z dzieciństwa. Potrawy, które kojarzą mi się najbardziej z tą surówką to kluski śląskie i kotlet dewolaj. Surówka z czerwonej kapusty najlepiej smakuje w połączeniu z marchwią, cebulą i majonezem. Warzywa zastosowane do surówki nie tracą swojej wartości odżywczej ponieważ są przygotowywane na surowo.
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i marchwii

Składniki na 5 porcji:
- ¼ główki dużej kapusty czerwonej bądź ½ małej
- 1 duża marchew
- 1 mała cebula
- 1 pełna łyżka stołowa majonezu
- kilka kropel soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę oczyścić, pozbyć się wierzchnich liści, wyciąć środkowy trzon, po czym poszatkować najlepiej za pomocą maszynki
z wkładką do warzyw. Marchew obrać a następnie przepuścić przez maszynkę z drobną końcówką do warzyw lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. - Cebulę oczyścić z łusek, po czym odkroić ¼ jej części i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Powinniśmy uzyskać około ½ małej łyżeczki miąższu cebuli.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Doprawić solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem do smaku. Dodać majonez, po czym dokładnie wymieszać.
- Surówka stanowi doskonały dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich a także jarskich.