Pączki

Wiosna sprawia, że moja głowa pęka od nowych pomysłów kulinarnych. Tym razem przedstawiam tradycyjny przepis na domowe pączki z nadzieniem różanym posypane cukrem pudrem. Oczywiście można wypełnić pączki konfiturą o dowolnym smaku a jako dekorację zastosować także lukier lub czekoladę.

Pączki z konfiturą różaną

Pączki

Składniki na 10 pączków:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 paczka cukru wanilinowegoo
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko i 4 żółtka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • konfitura do nadzienia o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn: do naczynia wlać 3/4 szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę stołową mąki oraz pokruszone drożdże i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 -20 minut.
  2. Mąkę przesiać do miseczki. Całe jajko oraz żółtka ubić wraz z cukrem do białości. Następnie połączyć ze sobą rozczyn, mąkę oraz ubite jajka i dokładnie wymieszać.
  3. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mąkę. Pod koniec wlać rozpuszczone i przestudzone masło oraz spirytus, po czym zagniatać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia i od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 1 godzinę). Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wykrawać z niego krążki za pomocą szklanki.
  4. Jeśli pączki będą wypełniane konfiturą po upieczeniu, należy pozostawić je podsypane nieco mąką na 1-2 godziny, aż podwoją swoją objętość. Jeżeli nie korzystamy ze szprycy, wówczas na każdy krążek ciasta nakładamy konfiturę, przykrywamy drugim krążkiem i mocno dociskamy brzegi. Następnie układamy pączki na stolnicy podsypanej mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  5. W garnku rozgrzać olej na średnim płomieniu. Temperaturę tłuszczu można sprawdzić wrzucając do garnka kawałek ciasta, gdy wypłynie natychmiast na powierzchnię, wówczas tłuszcz jest odpowiednio nagrzany.
  6. Wyrośnięte pączki wrzucać do garnka z nagrzanym do 170 - 180 stopni olejem po kilka sztuk spodnią stroną do góry. Smażyć średnio po 2 minuty na każdą ze stron. Pączki odwracać na drugą stronę za pomocą drewnianego patyczka. Wyjmować pojedynczo i układać na ręczniku papierowym.
  7. Jeśli pączki nie są wypełnione nadzieniem, napełniamy szprycę konfiturą, przebijamy pączki i wypełniamy porcją nadzienia.
  8. Gdy pączki ociekną z tłuszczu ułożyć je na półmisku i posypać cukrem pudrem.
    Kilka wskazówek na to co należy wiedzieć o pieczeniu pączków:
  • Pączki wyrabia się z ciasta drożdżowego przyrządzanego na żółtkach, z małą ilością cukru i tłuszczu. Istotnym elementem ciasta jest spirytus, który chroni je przed wchłonięciem tłuszczu podczas smażenia.
  • Pączki po uformowaniu (niezależnie od sposobu formowania) układa się w odległości 5 cm jeden od drugiego na stolnicy posypanej lekko mąką.
  • Pączki najlepiej jest smażyć w płaskim i szerokim rondlu z dużą ilością oleju lub smalcu, który należy rozgrzać do temperatury 170 – 180 stopni. Może to być olej lub smalec bądź też mieszanina oleju i smalcu w stosunku 1:1.
  • Pączki należy zdejmować ze stolnicy lewą ręką, omieść pędzelkiem nadmiar mąki i wkładać wyrośniętą stroną do dołu (są one wówczas zanurzone mniej niż do połowy). Do rondla należy wkładać tyle pączków na raz, by mogły swobodnie pływać i nie obniżać temperatury tłuszczu.
  • Początkowo pączki można smażyć pod przykryciem, by mogły wyrosnąć. Gdy wyrosną i uzyskają złotobrązowy kolor trzeba je przewrócić i dalej wolno smażyć w odkrytym rondlu.
    Jak otrzymać białą obwódkę na pączkach?
  • Gdy chce się otrzymać pączki z białą obwódką musimy pamiętać, że ciasto powinno być dobrze wyrośnięte i lekkie. Pączki zanurza się w tłuszczu mniej niż do połowy. Po przewróceniu na drugą stronę należy je smażyć wolno i w naczyniu odkrytym.
  • Ważne jest, by utrzymać stałą temperaturę oleju bądź smalcu podczas smażenia, ponieważ pączki smażone w zbyt zimnym tłuszczu wchłaniają zbyt dużą ilość tłuszczu, w zbyt gorącym natomiast błyskawicznie się rumienią i palą pozostając surowe w środku.

PączkiPączki

Zobacz także: