Sałatka z kurczakiem i serkiem pleśniowym
Gotowanie ze stylem
Wiosna, a zatem pora na świeże warzywa i owoce. Sałatka z kurczakiem i serkiem pleśniowym to doskonały pomysł na otwarcie zielonego sezonu. Nieodłącznym składnikiem sałatki jest pesto bazyliowo – pietruszkowe, które nadaje potrawie bardzo oryginalny i charakterystyczny smak. W przepisie źródłowym, który znalazłam wśród składników były także czarne oliwki, lecz ich brak nie zakłóca zupełnie smaku i wyrazistości potrawy. Sałatka z serkiem camembert to idealny pomysł na pyszne śniadanie bądź przystawkę.
Sałatka z kurczakiem, serkiem pleśniowym i bazyliowo - pietruszkowym pesto
Składniki na 3-4 porcje:
- 200 g piersi z kurczaka
- ½ główki sałaty lodowej
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 1 cebula średniej wielkości
- 100 g sera pleśniowego (brie, camembert)
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- Pesto bazyliowo – pietruszkowe:
- ½ pęczka natki pietruszki
- 20 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka stołowa bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich bądź nerkowca
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, umyć pod bieżącą wodą, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć na rumiany kolor na dwóch łyżkach oliwy. Następnie wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika, po czym odstawić do wystudzenia.
- Ser pokroić w plastry. Sałatę lodową opłukać i porwać na kawałki.
- Pomidory pokroić w ósemki, ogórka obrać ze skórki i pokroić w plastry.
- Pesto bazyliowo – pietruszkowe:
- W blenderze zmiksować pozostałą oliwę z orzechami, miodem, pietruszką, bazylią, czosnkiem i sokiem z cytryny.
- Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Wykończenie:
- Pierś z kurczaka pokroić w plastry.
- W naczyniu przeznaczonym na sałatkę układać warstwami warzywa.
- Na górze ułożyć plastry kurczaka na przemian z serem.
- Całość polać pietruszkowo – bazyliowym pesto.