Puszysty omlet z twarogiem i szczypiorkiem

Puszysty omlet z twarogiem i szczypiorkiem

Puszysty omlet z twarogiem i szczypiorkiem

Składniki na 1 porcję:


  • 4 jajka
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 60 g chudego sera twarogowego
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • estragon suszony
  • sól do smaku
  • pierz do smaku
  • Sposób przygotowania:

    1. Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Żółtka miksować przez chwilę aż powstanie puszysta masa, białka połączyć z żółtkami delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera lub za pomocą drewnianej łyżki. Dodać szczyptę soli i odstawić.
    2. Szczypiorek pokroić na drobno. Ser biały pokruszyć do oddzielnego naczynia i wymieszać ze szczypiorkiem. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
    3. Na rozgrzanej patelni o wymiarach około 20 x 20 roztopić masło, po czym wlać ubite jajka rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Gdy omlet będzie już lekko zarumieniony należy zdjąć patelnię z ognia
      a następnie nałożyć delikatnie na wierzch omletu wymieszany ser biały ze szczypiorkiem. Złożyć omlet na pół i jeszcze przez chwilę smażyć na patelni na małym ogniu.

    Puszysty omlet z twarogiem i szczypiorkiemPuszysty omlet z twarogiem i szczypiorkiem

    Zobacz także: