Puszysty omlet z twarogiem i szczypiorkiem
Gotowanie ze stylem
Puszysty omlet z twarogiem i szczypiorkiem
Składniki na 1 porcję:
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Żółtka miksować przez chwilę aż powstanie puszysta masa, białka połączyć z żółtkami delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera lub za pomocą drewnianej łyżki. Dodać szczyptę soli i odstawić.
- Szczypiorek pokroić na drobno. Ser biały pokruszyć do oddzielnego naczynia i wymieszać ze szczypiorkiem. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
- Na rozgrzanej patelni o wymiarach około 20 x 20 roztopić masło, po czym wlać ubite jajka rozprowadzając je równomiernie na całej powierzchni. Gdy omlet będzie już lekko zarumieniony należy zdjąć patelnię z ognia
a następnie nałożyć delikatnie na wierzch omletu wymieszany ser biały ze szczypiorkiem. Złożyć omlet na pół i jeszcze przez chwilę smażyć na patelni na małym ogniu.