Gulasz z wołowiną i cukinią

Świetny przepis na obiad lub późną kolację, wystarczy jedynie wymieszać ze sobą kilka składników i gotowe. Danie w połączeniu z ryżem brązowym lub kaszą gryczaną jest bardzo pożywne i syte. Ważne jest, aby warzywa były pokrojone w kawałki o podobnej wielkości, wówczas nasz gulasz będzie się równomiernie gotował.

Gulasz z wołowiną, cukinią i dynią

Gulasz z wołowiną i cukinią

Składniki na 2-3 porcje:

  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 200 g wołowiny np. ligawy pokrojonej w kostkę
  • 1 cukinia średniej wielkości
  • 250 g szpinaku typu baby
  • 1 cebula średniej wielkości posiekana na drobno
  • przyprawy: sól, pieprz, cynamon do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • ugotowany ryż brązowy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę przesmażyć na rozgrzanej z patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodać wołowinę, 1/4 szklanki wody i smażyć jeszcze przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
  2. Do rondla wlać pozostałą ilość wody i zagotować. Dodać dynię i gotować 5 minut bez mieszania. Odlać z rondla pozostały płyn.
  3. Dynię oraz cukinię przełożyć na patelnię, wymieszać z cebulą i wołowiną. Dodać szpinak oraz przyprawy, podgrzewać na wolnym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.

Gulasz z wołowiną i cukiniąGulasz z wołowiną i cukinią

Zobacz także: