Piernik
Gotowanie ze stylem
Aromatyczny i bardzo smaczny piernik, który można podawać z konfiturą, miodem lub masłem. Doskonale prezentuje się na stole. Wilgotny i mięsisty, oblany polewą z czekolady deserowej, z delikatnym aromatem karmelu, który jednocześnie zapewnia mu ciemny kolor.
Piernik z polewą czekoladową
Składniki :
- 450 g mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 25 dag miodu naturalnego
- 5 jaj (jajka oddzielone od żółtek)
- 3 łyżki stołowe cukru do karmelu
- 10 dag masła
- 1 paczka przyprawy do piernika – 40 g
- 1 łyżeczka sody
- orzechy, rodzynki w ilości wedle uznania (np. 1/2 szklanki rodzynek oraz 30 g posiekanych orzechów włoskich, laskowych bądź innego rodzaju)
- 4 łyżki śmietany 18%
- olejek migdałowy – 9 ml
- Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki stołowe śmietany 30%
Sposób przygotowania:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Karmel:
- Do rondla wsypać 3 łyżki cukru, podgrzewać na małym ogniu i poczekać, aż cukier się stopi i ściemnieje. Następnie dodać odrobinę wody stale mieszając. Płynny karmel dodać do ciasta.
- Masło utrzeć wraz z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodawać kolejno żółtka, śmietanę, półpłynny miód (jeśli stężał rozpuścić i wlać lekko ciepły), karmel, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, olejek migdałowy, posiekane orzechy i rodzynki. Dodać ubite białko i lekko wymieszać za pomocą łyżki.
- Wylać ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze 160 stopni.
- Polewa czekoladowa:
- Do rondla przełożyć połamaną na fragmenty czekoladę, dodać śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby uzyskania odpowiedniej konsystencji dodać większą ilość śmietany.
- Na przestudzone ciasto wylać płynną polewę czekoladową. Rozprowadzić ją równomiernie na całym cieście.