Drożdżowiec ze śliwkami

Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Bardzo delikatne, wilgotne w środku i puszyste. Cała tajemnica receptury tkwi w przygotowaniu rozczynu oraz zagniataniu ciasta. Rozczyn powinien być dobrze wyrośnięty a zagniatane ciasto niezbyt suche. Ciasto należy zagniatać tylko do momentu kiedy zacznie odchodzić od naczynia lub od ręki. Powinno być ono lekkie i niezbyt mączyste. Po upieczeniu drożdżowiec można studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika lub wyjąć całkowicie na zewnątrz. W sezonie zimowo-wiosennym do ciasta zamiast świeżych śliwek można wykorzystać np. śliwki z kompotu.

Drożdżowiec z dodatkiem śliwek węgierek

Drożdżowiec ze śliwkami

Składniki :

    Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej lub więcej
  • 100 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
    Kruszonka:
  • 2 pełne łyżki masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3-4 łyżki stołowe mąki pszennej
    Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • świeże śliwki węgierki z wydrążonymi pestkami zasypane cukrem (u mnie 700 g)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • prostokątna forma o średnicy 28 x 30 cm lub duża tortownica

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki węgierki umyć pod bieżącą wodą, następnie wydrążyć z nich pestki i zasypać obficie cukrem.
    Ciasto:
  1. Rozczyn: W rondlu podgrzać delikatnie mleko, dodać pokruszone drożdże i zamieszać dokładnie łyżką, aż do rozpuszczenia się drożdży. Dodać łyżeczkę cukru, wymieszać, dodać 2 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać, następnie dodać 1 łyżkę mąki pszennej. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. Wyrośnięty rozczyn przelać do dużej plastikowej miski, połączyć z jajkami, resztą cukru oraz rozpuszczonym masłem, po czym wymieszać całość za pomocą łyżki. Stopniowo dodawać mąkę, kiedy masa będzie już gęsta wyrobić ciasto ręcznie na stolnicy stale podsypując mąkę, aż do momentu kiedy ciasto zacznie odklejać się od rąk i od stolnicy.
  3. Spód oraz boki formy do pieczenia nasmarować masłem, następnie przełożyć ciasto dociskając je równomiernie do brzegów formy.
  4. Żółtko wymieszać dokładnie z 2 łyżkami mleka, następnie rozprowadzić je pędzelkiem po całym cieście.
    Kruszonka:
  1. Masło, cukier oraz mąkę przełożyć do miski i rozcierać ręcznie, aż do momentu powstania grudek ciasta (kruszonki).
    Wykończenie:
  1. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone śliwki i wgnieść je delikatnie w ciasto, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C około 45 - 50 minut.
  2. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Drożdżowiec ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami

Zobacz także: