Pasta z cieciorki
Gotowanie ze stylem
Do tej pory jedyną pastą z cieciorki, którą dobrze znałam był humus. Od pewnego czasu zaczęłam stosować nowy przepis, który okazał się być równie smaczny. Połączenie ciecierzycy, oliwy z oliwek, ogórków kwaszonych i świeżej cebuli okazało się bardzo trafnym pomysłem na pożywne śniadanie. Dla chętnych polecam wykorzystanie do przepisu ziaren ugotowanej ciecierzycy. Oczywiście można posiłkować się ciecierzycą w zalewie to znacznie przyspieszy przyrządzenie pasty.
Pasta z cieciorki z ogórkiem kwaszonym i cebulą
Składniki :
- puszka cieciorki w zalewie
- 2 ogórki kwaszone
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cieciorkę odsączyć z zalewy, wypłukać na sicie. Następnie przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek i zmiksować blenderem na gładką masę.
- Ogórki kwaszone obrać ze skórki, pokroić w małą kosteczkę. Cebulę posiekać na drobno.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku pieprzem.