Makaron z brokułami w sosie kremowym camembert

Poprzedniego dnia kupiłam brokuł, lecz nie miałam pomysłu na to, jak go wykorzystać. W mojej lodówce był także ser camembert, więc wpadłam na pomysł połączenia ze sobą tych dwóch składników. No i proszę danie okazało się na prawdę bardzo smaczne. Zastanawiam się także jaki efekt końcowy miałaby ta potrawa, gdyby zamiast camembert użyć innego sera. Może spróbuję ponownie, kiedy będę miała w lodówce brokuł.

Makaron z pomidorami w sosie z serków camembert

Makaron z brokułami w sosie kremowym camembert

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g makaronu 6 jajecznego
  • 2 serki pleśniowe camembert
  • 1 główka brokuła
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki mleka
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki do przystrojenia
  • twardy ser (bursztyn, rubin) do posypania - opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente. Seler naciowy pokroić w plastry, ser camembert w kostkę.
  2. Brokuł pociąć na mniejsze różyczki, a następnie gotować we wrzącej wodzie przez około 8 minut, odstawić do przestygnięcia, po czym każdą różyczkę delikatnie pokroić na 4 części.
  3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić seler naciowy, dodać przyprawy i podsmażyć. Następnie dodać ser camembert oraz mleko i mieszać, aż ser się nieco rozpuści. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można wlać jeszcze nieco mleka. Dodać brokuł oraz pomidory i mieszać aż do całkowitego połączenia się składników.
  4. Makaron wymieszać z gotowym sosem, przystroić posiekaną natką pietruszki i posypać startym na drobno serem.

Makaron z brokułami w sosie kremowym camembertMakaron z brokułami w sosie kremowym camembert

Zobacz także: