Ciasto krówka
Gotowanie ze stylem
Ciasto z masą krówkową i herbatnikami bez pieczenia. Pyszne i delikatne, jednym słowem warte grzechu! Ciasto składa się z dwóch warstw herbatników, masy budyniowej, kremowej oraz kajmakowej. Całość posypana jest startą czekoladą. Przepis na ciasto jest w rodzinie znany i powtarzany od kilku lat. W oryginalnej wersji do ciasta dodawane są rodzynki zamiast startej czekolady. Tym razem uznałam jednak, że czekolada będzie bardziej wyrafinowaną formą dekoracji. I muszę przyznać, że obydwie wersje choć różnią się nieco smakiem, są wyśmienite! Polecam.
Ciasto z masą korówkową na herbatnikach

Składniki :
- Masa budyniowa:
- 3/4 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy bądź śmietankowy
- 1 żółtko
- 100 g masła
- szczypta soli
- Krem:
- ½ litra mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie masła roślinnego – 250 g
- Dodatkowo:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego bądź masy krówkowej - 400 g (lub większe opakowanie - 510 g)
- 200 – 250 g herbatników (w zależności od wielkości blaszki do pieczenia)
- 1 czekolada gorzka o zawartości masy kakaowej 60%
- masło do posmarowania blaszki
- blaszka o wymiarach 25 cm x 30 cm, może być większa
Sposób przygotowania:
- Jeżeli używamy słodzonego mleka skondensowanego w puszce gotujemy je w wodzie według receptury podanej na opakowaniu (ja gotowałam mleko około 3-4 godziny). Można także skorzystać z gotowej masy krówkowej bądź toffi, nie wymagającej gotowania.
- Masa budyniowa:
- Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną, budyń oraz dodać żółtko, po czym zmiksować na jednolitą masę.
- Do reszty mleka dodać cukier, masło oraz szczyptę soli i zagotować.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę budyniową, mieszać intensywnie, aż do momentu zagotowania się (widoczne będą pęcherzyki powierza).
- Gorącą masę budyniową odstawić do częściowego przestygnięcia na około 20 minut.
- Krem:
- Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
- Do reszty mleka dodać cukier oraz cukier wanilinowy, po czym zagotować.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę i mieszać, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawić do przestygnięcia.
- Do kremu dodawać stopniowo masło roślinne cały czas ucierając za pomocą miksera.
- Wykończenie:
- Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć ściśle obok siebie 1 warstwę herbatników. Następnie przelać masę budyniową wyrównując jej powierzchnię za pomocą łyżki. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, następnie równomiernie nałożyć masę krówkową a potem krem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
- Na godzinę przed podaniem na wierzch ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej czekoladę tak, by pokryła całą powierzchnię ciasta.