Kopiec kreta

Dziś na blogu przepis na ciasto kopiec kreta z bananami, masą śmietanową i kawałkami czekolady. Aksamitne i wilgotne w środku, puszyste i delikatne na zewnątrz. Deser złożony jest z trzech podstawowych elementów: ciasta czekoladowego, warstwy bananowej oraz kremowej masy śmietanowej z dodatkiem płatków czekolady. Całość tworzy ze sobą bardzo zgraną oraz wyrafinowaną kompozycję smaków. Ciasto można upiec na dzień przed jego wykończeniem, potem wystarczy tylko ułożyć warstwę bananów, nałożyć masę śmietanową, posypać okruchami ciasta i gotowe.

Ciasto kopiec kreta z bananami, masą śmietanową i kawałkami czekolady

Kopiec kreta

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki stołowe kakao
  • 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego bądź maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    Masa śmietanowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki stołowe cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej bądź mlecznej
    Do nasączenia:
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • odrobina cukru bądź cukru pudru
    Dodatkowo:
  • 3 banany
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Masło przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średniogęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki.
  4. Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego przestygnięcia.
    Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów:
  1. Ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
  2. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny.
  3. Banany obrać, przekroić wzdłuż, skropić je sokiem z cytryny i płaską stroną ułożyć na wydrążonym cieście.
    Wykończenie:
  1. Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
  2. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno (około 5 minut na najwyższych obrotach), pod koniec ubijania dodać płynną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
  3. Masę wyłożyć na banany pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegu.
  4. Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Kopiec kretaKopiec kretaKopiec kreta

Zobacz także:

Ola 24-03-2017 23:05:58

Ciasto nie wyrasta. Przepis do poprawki.

Małgosia 15-10-2016 20:49:38

Właśnie zrobiłam kopiec,wyszedł super i smakuje super. Ciasto nie zaslodkie,lekko wilgotne. Dziękuję za ekstra przepis

Barbara 14-04-2016 14:30:02

Chciałam zapytać, jaką temperaturę ma mieć żelatyna jak się ją wlewa do śmietany?

Gosia 25-05-2015 18:01:14

Spróbuję to zrobić w wakacje bo jestem w gimnazjum i przy dużym nakładzie nauki nje dam rady zrobić tego tak od razu a samo ciasto jest dość pracochłonne.

Lola 07-03-2015 12:48:13

a mi się podoba ten przepis :)) bardzo zwięzły i konkretny :))

Natalia 18-01-2015 13:02:23

Środek ciasta tzn krem super, ale niestety samo ciasto nie wyszło. Dalam maksymalna ilość jogurtu a ciasto było tak gęste że nie dało się mieszać. Podczas pieczenia trochę uroslo ale wyszedł zakalec. Do tego ciasto jest tak mało słodkie że aż gorzkie.

gotowanie ze stylem 25-12-2014 22:47:48

Tak, potwierdzam. To ciasto jest bez jajek :)

Maciuś 22-12-2014 17:50:33

To ciasto jest bez Jajek ? Really ? What ?

Rysiek 22-12-2014 17:48:45

Piękne Ciasto <3

Ola 29-09-2014 11:05:47

Czy w tym przepisie nie powinno być więcej któregoś z mokrych składników? Mi po wymieszaniu wszystkiego ciasto wyszło tak gęste, że można je wyrabiać rękami (a dodałam maksymalna ilość jogurtu podanego w przepisie). Dodałam trochę mleka i jeszcze więcej jogurtu. Na razie się piecze. Mam nadzieję, że wyjdzie ;)

gotowanie ze stylem 22-09-2014 20:12:40

Proponuję tak jak jest w przepisie, czyli bez jajek.

tomek 21-09-2014 11:08:37

lepiej z jajkami czy bez

ula 05-08-2014 14:01:28

Mi wyszło, polecam. Natomiast do ciasta ja dodawałam jogurt oraz śmietanę w stosunku 1 do 3, więcej gęstego jogurtu. Konsystencję musisz wyczuć sama, powinna być taka jak zwyczajne ciasto, mi bardzo smakowało :)

Monic 04-08-2014 10:12:18

Wyszło wam,bo nie wiem czy zrobić :) ?

ola 17-04-2014 9:35:21

robiłam bez jajek i wychodzi!

Roksana 01-04-2014 20:06:48

Polecam bardzo dobre wiem poniewaz mama mi zrobila na urodziny

Patrycja 24-02-2014 22:23:27

Pyszny jest :) Mniaaam :D

czerwińska dorota 16-02-2014 23:07:54

świetne

Gotowanie ze stylem 24-12-2013 21:51:26

Przepis na ciasto nie zawiera jajek :)

małgoska 24-12-2013 19:39:13

a jajka? w innych przepisach sa 2-3

Isabel 05-12-2013 21:29:16

Dziękuję za dopisanie :)lepiej późno niż wcale. Pozdrawiam

Isabel 05-12-2013 19:59:16

Obawiam się ,że w liście składników brak jest czekolady :( ech... i w ostatniej chwili bieg do sklepu po - czekoladę.

Dodaj Komentarz:

Wpisz Twój komentarz:

Twoje imię: