Schab z ananasem i żurawiną

Na pomysł o przyrządzeniu schabu wpadłam już jakiś czas temu. Pamiętam, bo nie miałam wtedy w kuchni tymianku do przystrojenia, więc wykorzystałam świeżą bazylię. Warto podkreślić, że istotną rolę w tej potrawie odgrywa sos żurawinowy, który przyrządza się w bardzo łatwy i szybki sposób z suszonej żurawiny.

Schab pieczony z plastrem ananasa i sosem żurawinowym

Schab z ananasem i żurawiną

Składniki na 3 porcje:

  • 3 plastry schabu bez kości
  • 3 plastry ananasa świeżego bądź z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 pełna łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki sosu żurawinowego (przepis poniżej) bądź żurawiny ze słoika
    Sos żurawinowy:
  • 20 dag żurawiny suszonej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 goździki
  • cynamon mielony

Sposób przygotowania:

    Sos żurawinowy:
  1. Żurawinę opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać ½ szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem.
  2. Goździki zmielić lub włożyć pomiędzy dwie części folii spożywczej i rozbić trzonkiem noża.
  3. Następnie dodać miód oraz cynamon i dalej gotować. W czasie gotowania sos podlewać wodą, aż uzyska on gęstą konsystencję rozgotowanych owoców.
    Schab:
  1. Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć a następnie lekko rozbić, wkładając pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej.
  2. Oprószyć z każdej strony solą, pieprzem oraz mąką – strzepać jej nadmiar.
  3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso na rumiany kolor.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem oraz natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Następnie układać w nim kotlety, na każdym położyć plaster ananasa skropiony obficie sokiem z cytryny.
  5. Do środka plastrów ananasa włożyć po 1 łyżce sosu żurawinowego.
  6. Resztę masła roztopić i polać nim potrawę.
  7. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut i piec w temperaturze 200°C, aż ananasy się zarumienią.
  8. Podawać z zapiekanymi ziemniakami bądź ryżem.

Schab z ananasem i żurawinąSchab z ananasem i żurawiną

Zobacz także: