Babka drożdżowa

Przepis na klasyczną babkę drożdżową z rodzynkami i polewą czekoladową, która przypomina nie tylko wielkanocne smaki, ale także kojarzy się z okresem dzieciństwa. Tajemnica wypieku każdego ciasta drożdżowego tkwi we właściwym przygotowaniu rozczynu i ciasta. Rozczyn powinien być dobrze wyrośnięty a ciasto dobrze wyrobione. Podczas wyrastania ciasta należy zadbać o to, aby nie było ono w przeciągach. Polewa do babki może być dowolna, czekoladowa, lukrowana lub inna.

Babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa

Składniki :

  • 0,5 kg mąki (lub nieco więcej w zależności od konsystencji ciasta)
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 1 jajko
  • 50 g masła
    Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 2-3 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

  1. Mleko delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, dodać łyżkę mąki (poprószyć ją po powierzchni rozczynu). Pozostawić rozczyn pod nakryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż do wyrośnięcia drożdży.
  2. Masło rozpuścić w rondlu.
  3. Kiedy drożdże już wyrosną, dodać jajko, rozpuszczone masło, cukier, rodzynki oraz szklankę mąki, po czym wymieszać całość. Stopniowo dodawać mąkę zagniatając ciasto.
  4. Formę do babki nasmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej wyrobione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobioegu). Wstawić ciasto i piec około 40 minut. Po upieczeniu przestudzić.
    Polewa:
  1. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą, umieścić w niej połamaną na kawałki czekoladę oraz śmietanę i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Gotową polewą polać ciasto.

Babka drożdżowa

Zobacz także:
Dodaj Komentarz:

Wpisz Twój komentarz:

Twoje imię: