Babka drożdżowa
Gotowanie ze stylem
Przepis na klasyczną babkę drożdżową z rodzynkami i polewą czekoladową, która przypomina nie tylko wielkanocne smaki, ale także kojarzy się z okresem dzieciństwa. Tajemnica wypieku każdego ciasta drożdżowego tkwi we właściwym przygotowaniu rozczynu i ciasta. Rozczyn powinien być dobrze wyrośnięty a ciasto dobrze wyrobione. Podczas wyrastania ciasta należy zadbać o to, aby nie było ono w przeciągach. Polewa do babki może być dowolna, czekoladowa, lukrowana lub inna.
Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki :
- 0,5 kg mąki (lub nieco więcej w zależności od konsystencji ciasta)
- 1 szklanka mleka
- 50 g rodzynek
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
- 1 jajko
- 50 g masła
- Polewa:
- 100 g czekolady
- 2-3 łyżki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
- Mleko delikatnie podgrzać, pokruszyć drożdże, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, dodać łyżkę mąki (poprószyć ją po powierzchni rozczynu). Pozostawić rozczyn pod nakryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż do wyrośnięcia drożdży.
- Masło rozpuścić w rondlu.
- Kiedy drożdże już wyrosną, dodać jajko, rozpuszczone masło, cukier, rodzynki oraz szklankę mąki, po czym wymieszać całość. Stopniowo dodawać mąkę zagniatając ciasto.
- Formę do babki nasmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej wyrobione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobioegu). Wstawić ciasto i piec około 40 minut. Po upieczeniu przestudzić.
- Polewa:
- Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą, umieścić w niej połamaną na kawałki czekoladę oraz śmietanę i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Gotową polewą polać ciasto.
Zobacz także:
Dodaj Komentarz: