Zupa z soczewicą i warzywami
Gotowanie ze stylem
Zupa z soczewicą i pomidorami
Składniki na 4 porcje:
- ⅔ szklanki czerwonej soczewicy
- 2-3 ziemniaki
- 1-2 marchwie
- ½ małego selera korzeniowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1½ litra wody
- 1 puszka pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki curry
- pieprz cayenne
- sól
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek oczyścić i posiekać na drobno. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i zeszklić.
- Marchew oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchew i podgrzewać przez około 15 minut. Po tym czasie dodać cebulę, czosnek, ziemniaki i soczewicę, całość zagotować.
- Pod koniec gotowania kiedy soczewica i warzywa będą miękkie wlać pomidory z puszki i ponownie zagotować.
- Doprawić do smaku majerankiem, słodką papryką, oregano, curry oraz solą i pieprzem cayenne.
- Jeśli zupa będzie zbyt kwaśna można dodać do niej nieco soku jabłkowego.
- Podawać z grzankami bądź świeżym pieczywem.