Zupa z soczewicą i warzywami

Zupa z soczewicą i pomidorami

Zupa z soczewicą i warzywami

Składniki na 4 porcje:

  • ⅔ szklanki czerwonej soczewicy
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 marchwie
  • ½ małego selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1½ litra wody
  • 1 puszka pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki curry
  • pieprz cayenne
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek oczyścić i posiekać na drobno. Następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i zeszklić.
  2. Marchew oraz ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, seler, marchew i podgrzewać przez około 15 minut. Po tym czasie dodać cebulę, czosnek, ziemniaki i soczewicę, całość zagotować.
  3. Pod koniec gotowania kiedy soczewica i warzywa będą miękkie wlać pomidory z puszki i ponownie zagotować.
  4. Doprawić do smaku majerankiem, słodką papryką, oregano, curry oraz solą i pieprzem cayenne.
  5. Jeśli zupa będzie zbyt kwaśna można dodać do niej nieco soku jabłkowego.
  6. Podawać z grzankami bądź świeżym pieczywem.

Zupa z soczewicą i warzywamiZupa z soczewicą i warzywami

Zobacz także: