Zupa pomidorowa
Gotowanie ze stylem
Zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Lekka, aksamitna i bardzo smaczna zarówno z ryżem jak i makaronem. Zupę pomidorową możemy wykonywać na wiele sposobów. Ma ona wówczas różną konsystencję od mniej do bardziej jednolitej. Lubiana nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci dzięki swojemu słodkiemu posmakowi. Mnie osobiście najbardziej smakuje z makaronem.
Zupa pomidorowa z makaronem fusili
Składniki na 10 porcji:
- 1 szyja z indyka
- 300 g wołowiny
- 4 marchwie
- 2 pietruszki korzeniowe
- 1 mały por
- 1 mały seler
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 słoiczek (190 g) - koncentratu pomidorowego
- 175 g śmietany 18%
- 3-4 litry zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Marchew i pietruszkę obrać, por oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i przekroić na pół.
- Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 30 minut.
- Dodać warzywa: marchew, pietruszkę korzeniową oraz natkę pietruszki, por, seler, cebulę oraz obrany czosnek i gotować do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Koncentrat rozcieńczyć w 1 szklance zimnej wody, dodać do zupy
i wymieszać. - Śmietanę wymieszać w 1 szklance gorącego wywaru. Zupę zdjąć na chwilę z ognia, dodać rozcieńczoną śmietanę, wymieszać, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez kilka minut. Po ugotowaniu zebrać z powierzchni zupy natkę pietruszki.
- Podawać z ryżem bądź makaronem najlepiej fusilli (świderki) bądź prostymi szerokimi gniazdami.
- Moje uwagi:
- Do zupy w sezonie letnim zamiast koncentratu pomidorowego możemy dodać świeże pomidory. Musimy uważać jednak, by nie przesadzić z ich ilością ponieważ zupa może być wówczas za kwaśna. Podczas gdy nie ma jeszcze świeżych pomidorów ciekawym rozwiązaniem staje się również zastosowanie przecieru pomidorowego w kartoniku. Śmiało możemy dodać do zupy około 300 ml przecieru, większa ilość może sprawić, że zupa będzie za kwaśna.