Zupa ogórkowa

Tradycyjna polska zupa ogórkowa przyrządzona na wywarze warzywno – mięsnym z ziemniakami. Najlepiej smakuje o tej porze roku, dlatego warto skorzystać jeszcze z kiszonych ogórków, które zawekowaliśmy. Do zupy można wykorzystać oprócz przypraw takich jak liść laurowy i ziele angielskie również koperek oraz natkę pietruszki, które nadadzą jej bardziej intensywnego smaku i aromatu.

Ogórkowa

Zupa ogórkowa

Składniki na 6 porcji:

  • 1 szyja z indyka
  • 500 g ogórków kwaszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/2 pora, 1/2 średniej wielkości selera
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 g śmietany 18%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka stołowa posiekanego na drobno koperku
  • 2 liście laurowe, 3 suszone owoce ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wyjąć z lodówki, aby się ogrzała.
  2. W rondlu zagotować wodę. Wrzucić szyję i gotować przez 7 minut. Wyjąć na talerz.
  3. Seler, marchew, cebulę oraz pietruszkę obrać i opłukać. Następnie przekroić każde warzywo na pół.
  4. Do dużego garnka wlać 3 litry wody, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki oraz ziarna pieprzu. Dodać marchew, cebulę, pietruszkę, seler, por, natkę pietruszki oraz szyję indyczą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 35 – 40 minut.
  5. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do zupy. Gotować przez 15 minut.
  6. Ogórki kwaszone obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, dodać do zupy, a następnie gotować około 8-10 minut. Zupę zdjąć z ognia. Wyjąć marchew, pietruszkę oraz seler. Kiedy przestygną zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dodać do zupy.
  7. Śmietanę przełożyć do dużego kubka, dodawać powoli 0,5 szklanki wywaru z zupy stale mieszając. Następnie rozrobioną śmietanę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać koperek. Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, po czym wyłączyć płomień.
  8. Zupę podawać z szyją indyczą z zupy oraz pieczywem.
  9. Po ostudzeniu zupę przechowywać w lodówce 1-2 dni.

Zupa ogórkowa

Zobacz także: