Zupa ogórkowa
Gotowanie ze stylem
Tradycyjna polska zupa ogórkowa przyrządzona na wywarze warzywno – mięsnym z ziemniakami. Najlepiej smakuje o tej porze roku, dlatego warto skorzystać jeszcze z kiszonych ogórków, które zawekowaliśmy. Do zupy można wykorzystać oprócz przypraw takich jak liść laurowy i ziele angielskie również koperek oraz natkę pietruszki, które nadadzą jej bardziej intensywnego smaku i aromatu.
Ogórkowa
Składniki na 6 porcji:
- 1 szyja z indyka
- 500 g ogórków kwaszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1/2 pora, 1/2 średniej wielkości selera
- 1 mała cebula
- 0,5 kg ziemniaków
- 100 g śmietany 18%
- 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka stołowa posiekanego na drobno koperku
- 2 liście laurowe, 3 suszone owoce ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
- Śmietanę wyjąć z lodówki, aby się ogrzała.
- W rondlu zagotować wodę. Wrzucić szyję i gotować przez 7 minut. Wyjąć na talerz.
- Seler, marchew, cebulę oraz pietruszkę obrać i opłukać. Następnie przekroić każde warzywo na pół.
- Do dużego garnka wlać 3 litry wody, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki oraz ziarna pieprzu. Dodać marchew, cebulę, pietruszkę, seler, por, natkę pietruszki oraz szyję indyczą. Doprowadzić do wrzenia, gotować 35 – 40 minut.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na drobne kawałki i wrzucić do zupy. Gotować przez 15 minut.
- Ogórki kwaszone obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, dodać do zupy, a następnie gotować około 8-10 minut. Zupę zdjąć z ognia. Wyjąć marchew, pietruszkę oraz seler. Kiedy przestygną zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dodać do zupy.
- Śmietanę przełożyć do dużego kubka, dodawać powoli 0,5 szklanki wywaru z zupy stale mieszając. Następnie rozrobioną śmietanę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Dodać koperek. Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, po czym wyłączyć płomień.
- Zupę podawać z szyją indyczą z zupy oraz pieczywem.
- Po ostudzeniu zupę przechowywać w lodówce 1-2 dni.