Zupa meksykańska
Gotowanie ze stylem
Zupa meksykańska z wołowiną i czerwoną papryką

Składniki na 4 porcje:
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g chudego mięsa wołowego
- 4-5 pomidorów lub 0,75 litra soku pomidorowego
- 1 czerwona papryczka pepperoni
- 1 por
- 1 cukinia
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę oraz por obrać i pokroić na plastry. Czosnek oczyścić i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub wycisnąć. Mięso pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wyłożyć mięso z odrobiną wody i dusić. Następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz por.
- Paprykę czerwoną i cukinię obrać ze skórki i pokroić w kostkę, natomiast paprykę peperoni posiekać na drobno.
- Fasolkę szparagową umyć pod bieżącą wodą, oczyścić a następnie gotować we wrzącej wodzie przez około
10 minut. - Pomidory obrać ze skórki, pokroić na połówki i zmiksować do konsystencji sosu.
- Uduszone mięso wraz z cebulą, porem i czosnkiem przełożyć do garnka. Dodać sok pomidorowy i gotować pod przykryciem około 5 minut.
- Następnie dodać pokrojoną cukinię, paprykę czerwoną, pepperoni, fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę pietruszki
i gotować do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. - Podawać ze świeżym pieczywem.