Zupa krem z kukurydzy

Kto spróbuje kremowej zupy z kukurydzy z dodatkiem imbiru na pewno będzie chciał skosztować ją raz jeszcze! Kremowa i aksamitna zupa krem o wyraźnym aromacie i pikantno – słodkim smaku. Rozgrzewa i poprawia apetyt! W sezonie letnio - jesiennym do zupy najlepiej wykorzystywać świeże kolby kukurydzy, natomiast poza sezonem zupę możemy przygotować z kukurydzy konserwowej bądź mrożonej.

Kremowa zupa z kukurydzy z dodatkiem imbiru

Zupa krem z kukurydzy

Składniki na 4 porcje:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 50 g masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g świeżego imbiru
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, pietruszkę oraz seler obrać ze skórki i pokroić na kilka części. Do garnka z wodą wrzucić obrane i pokrojone warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, doprawić sola i pieprzem, po czym gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
  2. Po ugotowaniu wywaru wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Kolby kukurydzy obrać z ziaren i wyplukać na sicie pod bieżącą wodą.
  4. Na patelni rozgrzać masło, dodać kukurydzę, posolić, dodać chili, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając (należy uważać, by kukurydza się nie uprażyła).
  5. Podsmażoną na maśle kukurydzę domieszać do wywaru, dodać starty bądź wyciśnięty ząbek czosnku oraz obrany i starty imbir, całość zmiksować na gładką masę.
  6. Przed podaniem poprószyć słodką mieloną papryką oraz pestkami dyni i słonecznika.
  7. Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z kukurydzy Zupa krem z kukurydzy Zupa krem z kukurydzy

Zobacz także: