Zupa krem z kukurydzy
Gotowanie ze stylem
Kto spróbuje kremowej zupy z kukurydzy z dodatkiem imbiru na pewno będzie chciał skosztować ją raz jeszcze! Kremowa i aksamitna zupa krem o wyraźnym aromacie i pikantno – słodkim smaku. Rozgrzewa i poprawia apetyt! W sezonie letnio - jesiennym do zupy najlepiej wykorzystywać świeże kolby kukurydzy, natomiast poza sezonem zupę możemy przygotować z kukurydzy konserwowej bądź mrożonej.
Kremowa zupa z kukurydzy z dodatkiem imbiru
Składniki na 4 porcje:
- 2 kolby kukurydzy
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1/4 selera korzeniowego
- 50 g masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 ząbek czosnku
- 40 g świeżego imbiru
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 l wody
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszkę oraz seler obrać ze skórki i pokroić na kilka części. Do garnka z wodą wrzucić obrane i pokrojone warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, doprawić sola i pieprzem, po czym gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Po ugotowaniu wywaru wyjąć liście laurowe i ziele angielskie.
- Kolby kukurydzy obrać z ziaren i wyplukać na sicie pod bieżącą wodą.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać kukurydzę, posolić, dodać chili, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając (należy uważać, by kukurydza się nie uprażyła).
- Podsmażoną na maśle kukurydzę domieszać do wywaru, dodać starty bądź wyciśnięty ząbek czosnku oraz obrany i starty imbir, całość zmiksować na gładką masę.
- Przed podaniem poprószyć słodką mieloną papryką oraz pestkami dyni i słonecznika.
- Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.