Zupa krem z dyni
Gotowanie ze stylem
Sezon dyniowy już w pełni, dlatego postanowiłam przyrządzić kilka przepisów na bazie tego wszechstronnie wykorzystywanego w kuchni warzywa. Zacznę od zupy krem z dyni z dodatkiem aromatycznego czosnku. Większość z was dodaje zapewne do zupy imbir i oczywiście tę wersję także gorąco polecam, dziś natomiast przepis o nieco innym aromacie. Krem możemy przyrządzić na gotowym bulionie lub wykonując bulion warzywny od podstaw według mojego przepisu. Zachęcam wszystkich do rozpoczęcia ze mną „dyniowego eksperymentowania”.
Zupa krem z dyni
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 kg dyni obranej i pozbawionej gniazda nasiennego
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1/4 selera korzeniowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 duży ząbek czosnku bądź 2 małe
- sól, pieprz
- 6 szklanek wody
- świeże liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać 6 szklanek wody. Dodać obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, ziemniaki oraz pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki oraz obrany ząbek czosnku w całości. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
- Dynię obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na drobne kawałki, po czym wrzucić do bulionu i gotować około 20 – 25 minut do miękkości.
- Po ugotowaniu odsączyć na sicie warzywa (marchew, dynię, czosnek, ziemniaki, seler oraz pietruszkę), następnie przełożyć je do oddzielnego naczynia, dodać 1 1/2 szklanki wywaru i zmiksować na gładką masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.