Zupa krem z dyni

Sezon dyniowy już w pełni, dlatego postanowiłam przyrządzić kilka przepisów na bazie tego wszechstronnie wykorzystywanego w kuchni warzywa. Zacznę od zupy krem z dyni z dodatkiem aromatycznego czosnku. Większość z was dodaje zapewne do zupy imbir i oczywiście tę wersję także gorąco polecam, dziś natomiast przepis o nieco innym aromacie. Krem możemy przyrządzić na gotowym bulionie lub wykonując bulion warzywny od podstaw według mojego przepisu. Zachęcam wszystkich do rozpoczęcia ze mną „dyniowego eksperymentowania”.

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 kg dyni obranej i pozbawionej gniazda nasiennego
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży ząbek czosnku bądź 2 małe
  • sól, pieprz
  • 6 szklanek wody
  • świeże liście bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać 6 szklanek wody. Dodać obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, ziemniaki oraz pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki oraz obrany ząbek czosnku w całości. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z wywaru liście laurowe, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
  2. Dynię obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na drobne kawałki, po czym wrzucić do bulionu i gotować około 20 – 25 minut do miękkości.
  3. Po ugotowaniu odsączyć na sicie warzywa (marchew, dynię, czosnek, ziemniaki, seler oraz pietruszkę), następnie przełożyć je do oddzielnego naczynia, dodać 1 1/2 szklanki wywaru i zmiksować na gładką masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  4. Podawać z pieczywem, grzankami bądź groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z dyniZupa krem z dyni

Zobacz także: