Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków z groszkiem ptysiowym

Zupa krem z buraków

Składniki na 7 porcji:

  • 3 skrzydełka
  • 2 liście laurowe
  • 5 buraków średniej wielkości
  • 5 całych ziaren pieprzu
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • seler – ja użyłam ¼ średniej sztuki
  • 3 ziemniaki
  • ½ pora średniej wielkości
  • 1 łyżka stołowa octu winnego
  • ⅓ łyżki stołowej Vegety natur bez glutaminianu sodu
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie obrać ze skórki i opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka przełożyć opłukane skrzydełka, 5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe oraz nieco soli, zalać wodą
    i doprowadzić do wrzenia.
  3. Następnie do gotującej się wody wrzucić obrane w całości marchew, pietruszkę, por i gotować przez 20 minut.
  4. Po tym czasie dodać obrane ziemniaki oraz buraki. Po 10 minutach dodać łyżkę octu winnego, doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Gotować do miękkości.
  5. Po ugotowaniu odlać cały wywar, wyjąć mięso, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Ze skrzydełek obrać mięso, dodać je do warzyw z ½ litra wywaru a następnie zmiksować wszystko na gładką masę.
  6. Gęsty krem rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji dodając określoną ilość odlanego wcześniej wywaru
    i dokładnie wymieszać.
  7. Krem z buraków podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Zupa krem z buraków

Zobacz także: