Zupa krem z buraków
Gotowanie ze stylem
Zupa krem z buraków z groszkiem ptysiowym
Składniki na 7 porcji:
- 3 skrzydełka
- 2 liście laurowe
- 5 buraków średniej wielkości
- 5 całych ziaren pieprzu
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- seler – ja użyłam ¼ średniej sztuki
- 3 ziemniaki
- ½ pora średniej wielkości
- 1 łyżka stołowa octu winnego
- ⅓ łyżki stołowej Vegety natur bez glutaminianu sodu
- pieprz czarny mielony
- sól
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie obrać ze skórki i opłukać pod bieżącą wodą.
- Do garnka przełożyć opłukane skrzydełka, 5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe oraz nieco soli, zalać wodą
i doprowadzić do wrzenia. - Następnie do gotującej się wody wrzucić obrane w całości marchew, pietruszkę, por i gotować przez 20 minut.
- Po tym czasie dodać obrane ziemniaki oraz buraki. Po 10 minutach dodać łyżkę octu winnego, doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Gotować do miękkości.
- Po ugotowaniu odlać cały wywar, wyjąć mięso, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Ze skrzydełek obrać mięso, dodać je do warzyw z ½ litra wywaru a następnie zmiksować wszystko na gładką masę.
- Gęsty krem rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji dodając określoną ilość odlanego wcześniej wywaru
i dokładnie wymieszać. - Krem z buraków podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.