Zupa grzybowa zabielana
Gotowanie ze stylem
Wreszcie czas na grzyby! Uczta z darów lasu i smak sprawiają, że nawet niewyszukane potrawy zmieniają się w przysmak. Dziś na blogu przepis na zupę grzybową, która jest dość szybka do przyrządzenia, gotuje się ją w tradycyjny sposób zaczynając od wywaru grzybowego. Smak zupy podkreślają takie przyprawy jak tymianek, rozmaryn a także natka pietruszki i koperek.
Grzybowa zabielana
Składniki na 8 porcji :
- 50 dag grzybów leśnych świeżych
- 20 g suszonych grzybów leśnych
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 2 łodyżki selera naciowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 5 średnich ziemniaków
- 100 ml śmietany 30%
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Świeże grzyby oczyścić, umyć, duże pokroić na kawałki. Cebulę obrać , posiekać. Seler naciowy posiekać na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na niej cebulę, seler naciowy oraz grzyby (aż wypuszczą sok). Następnie przykryć i dusić około 10 minut.
- Do garnka wlać 2 -2,5 litra zimnej wody, wrzuć ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, suszone grzyby oraz obraną włoszczyznę, zagotować wywar.
- Wyjąć marchew, pietruszkę i seler. Marchew pokroić na plastry, seler i pietruszkę w kostkę, następnie wrzucić do wywaru grzybowego.
- Dodać zasmażone grzyby, cebulę i seler naciowy z patelni. Gotować 45 – 60 minut na małym ogniu.
- Następnie dodać pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze 15 minut. Dodać tymianek oraz rozmaryn. Zupę zagęścić śmietaną rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki oraz posiekany na drobno koperek. Zamieszać i gotować jeszcze 5-10 minut.