Zrazy wołowe
Gotowanie ze stylem
Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z cebulą to bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana potrawa idealna na obiad. Zrazy należy na początku podsmażyć na patelni, a następnie dość długo gotować, by mięso nie było zbyt twarde. Najlepiej smakują podawane z gotowanymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką ze świeżych warzyw.
Zrazy wołowe zawijane z cebulą
Składniki na 3 porcje:
- 400 g mięsa wołowego (bez ścięgien)
- 3 duże cebule
- olej do smażenie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- wykałaczki
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, rozbić tłuczkiem po obu stronach. Dokładnie oprószyć solą oraz pieprzem.
- Cebulę obrać ze skórki i pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić do miękkości, posolić, popieprzyć. Następnie podzielić całą ilość na dwie części – 1/3 i 2/3.
- Na każdy kotlet nakładać część podsmażonej cebuli pozostawiając 1/3 jej ilości na później, zawinąć mięso w rulon i spiąć wykałaczką. Dokładnie oprószyć mąką z każdej strony.
- Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę rozgrzać olej i smażyć zrazy po obu stronach. Następnie przełożyć je do rondla, dodać pozostałą część cebuli, liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Na patelnię wlać 2 szklanki wody, zagotować i przelać do rondla ze zrazami. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Gotować około 1,5 h na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.