Zabajone czekoladowe

Zabajone z czekoladą na ciepło

Zabajone czekoladowe

Składniki na 2 porcje:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g półsłodkiej czekolady
  • 125 ml wina marsala (lub innego słodkiego wina)
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka przełożyć do żaroodpornej miski, dodać cukier a następnie ubijać mikserem, aż powstanie puszysta i jasna masa.
  2. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej i domieszać ją do jajek. Następnie połączyć z winem marsala.
  3. Miskę ustawić nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą i ubijać mikserem na najniższych obrotach.
  4. Delikatnie podgrzewać cały czas ubijając rózgą aż krem zgęstnieje (może to trwać nawet 15 - 20 minut), nie należy jednak gotować zbyt długo, aby nie powstała zbita i twarda masa.
  5. Krem zabajone przelać do pucharków, posypać kakao i natychmiast podawać na ciepło najlepiej z dodatkiem ciasteczek zbożowych.

Zabajone czekoladoweZabajone czekoladowe

Zobacz także: