Wieprzowina w ziołach z jabłkami
Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszne i kruche mięso wieprzowe doprawiane ziołami prowansalskimi podawane podsmażoną cebulą pokrojoną w piórka. Plastry posmarowanego musztardą i podsmażonego mięsa wieprzowego układamy na jabłkach. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz ulubioną surówką warzywną.
Schab z jabłkami
Składniki :
- 0,5 kg schabu bez kości lub 3 polędwiczki wieprzowe
- musztarda sarepska (1-2 łyżki stołowe)
- pieprz i sól do smaku
- suszone zioła prowansalskie
- oliwa lub olej
- 2 cebule średniej wielkości
- 4 jabłka
Sposób przygotowania:
- Musztardę mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Schab kroimy na plastry o grubości 1 cm (polędwiczki natomiast kroimy w poprzeczne paski).
- Każdy plaster mięsa rozbijamy tłuczkiem a następnie smarujemy musztardą z dwóch stron, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
- W rondlu z odrobiną wody podgrzewamy wcześniej obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dusimy je do miękkości.
- Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięsne płaty, rumienimy z obu stron, posypujemy roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Na patelnię dodajemy wcześniej pokrojone w piórka cebule.
- Na talerzu układamy jabłka. Wyjmujemy schab, układamy go na jabłkach, następnie obkładamy mięso podsmażoną cebulą. Potrawę podajemy z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw.