Tort Piña colada

Tort Piña colada to pyszny, wywarzony deser przyrządzony z 3 ważnych składników tj. mleczka kokosowego, ananasa oraz likieru kokosowego. W słodkim karaibskim koktajlu alkoholowym Piña colada ważnym elementem jest cytryna, której nie mogło zabraknąć także w moim torcie. Świetny na każdą okazję, naprawdę pyszny! Polecam, wypróbujcie.

Tort ananasowo - kokosowy Piña colada

Tort Piña colada

Składniki :

    Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło bądź olej roślinny do posmarowania tortownicy
  • tortownica o średnicy 21 cm, może być większa
    Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 120 g mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru
    Mus Piña colada:
  • 1 cały ananas świeży, może być również z puszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 pełnych łyżek stołowych cukru
  • 50 ml likieru kokosowego
    Poncz do nasączenia:
  • 2 łyżki rumu
  • ½ szklanki mocnej esencji herbaty bez cukru

Sposób przygotowania:

    Biszkopt:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do pieczenia lekko nasmarować masłem i posypać mąką pszenną.
  2. Całe jajka utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  3. Mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną przesiać do oddzielnego naczynia.
  4. Do ubitej masy jajecznej dodawać porcjami suche składniki przez cały czas delikatnie mieszając.
  5. Masę przelać do formy i piec 15-20 minut, sprawdzając pod koniec pieczenia przez szybę czy ciasto jest zarumienione.
  6. Po upieczeniu ciasto pozostawić na około 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić minimalnie drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia, po czym przeciąć na 3 warstwy.
    Krem:
  1. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mleczko kokosowe, cukier puder oraz sok z cytryny i miksować na średnich obrotach, aż do połączenia się składników. Odstawić do lodówki.
    Mus Piña colada:
  1. Obranego ananasa pokroić w kostkę (można wykroić środek, jeśli jest zbyt twardy). Przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż do częściowego wygotowania się soku. Ananas powinien się nieco rozgotować.
  2. Następnie dodać likier kokosowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Odstawić do przestygnięcia.
  3. Całość zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
    Wykończenie:
  1. Obie warstwy ciasta nasączyć herbatą wymieszaną z rumem (po około 5-6 łyżek stołowych), nałożyć mus Piña colada oraz część kremu mascarpone (pozostawiając około 1/3 jego ilości). Wierzchnią warstwę ciasta nasączyć pączem. Boki oraz wierzch ciasta posmarować równomiernie kremem. Tort udekorować liśćmi ananasa.

Tort Piña coladaTort Piña coladaTort Piña colada

Zobacz także: