Tort Piña colada
Gotowanie ze stylem
Tort Piña colada to pyszny, wywarzony deser przyrządzony z 3 ważnych składników tj. mleczka kokosowego, ananasa oraz likieru kokosowego. W słodkim karaibskim koktajlu alkoholowym Piña colada ważnym elementem jest cytryna, której nie mogło zabraknąć także w moim torcie. Świetny na każdą okazję, naprawdę pyszny! Polecam, wypróbujcie.
Tort ananasowo - kokosowy Piña colada

Składniki :
- Biszkopt:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- masło bądź olej roślinny do posmarowania tortownicy
- tortownica o średnicy 21 cm, może być większa
- Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 150 g śmietany 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 120 g mleczka kokosowego
- 3 łyżki cukru pudru
- Mus Piña colada:
- 1 cały ananas świeży, może być również z puszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 pełnych łyżek stołowych cukru
- 50 ml likieru kokosowego
-
Poncz do nasączenia:
- 2 łyżki rumu
- ½ szklanki mocnej esencji herbaty bez cukru
Sposób przygotowania:
- Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do pieczenia lekko nasmarować masłem i posypać mąką pszenną.
- Całe jajka utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną przesiać do oddzielnego naczynia.
- Do ubitej masy jajecznej dodawać porcjami suche składniki przez cały czas delikatnie mieszając.
- Masę przelać do formy i piec 15-20 minut, sprawdzając pod koniec pieczenia przez szybę czy ciasto jest zarumienione.
- Po upieczeniu ciasto pozostawić na około 5 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić minimalnie drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia, po czym przeciąć na 3 warstwy.
- Krem:
- Śmietanę ubić na sztywno. Dodać mleczko kokosowe, cukier puder oraz sok z cytryny i miksować na średnich obrotach, aż do połączenia się składników. Odstawić do lodówki.
- Mus Piña colada:
- Obranego ananasa pokroić w kostkę (można wykroić środek, jeśli jest zbyt twardy). Przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i podgrzewać na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, aż do częściowego wygotowania się soku. Ananas powinien się nieco rozgotować.
- Następnie dodać likier kokosowy i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Odstawić do przestygnięcia.
- Całość zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
- Wykończenie:
- Obie warstwy ciasta nasączyć herbatą wymieszaną z rumem (po około 5-6 łyżek stołowych), nałożyć mus Piña colada oraz część kremu mascarpone (pozostawiając około 1/3 jego ilości). Wierzchnią warstwę ciasta nasączyć pączem. Boki oraz wierzch ciasta posmarować równomiernie kremem. Tort udekorować liśćmi ananasa.