Tort czekoladowy z truskawkami
Gotowanie ze stylem
Wykwintny tort czekoladowy z truskawkami zawiera w swoim składzie wiele afrodyzjaków takich jak czekolada, truskawki oraz orzechy, które rozpalają zmysły, pobudzają wyobraźnię oraz dostarczają energii. Podstawą tortu jest czekoladowy biszkopt przełożony musem truskawkowym oraz delikatnym kremem z mascarpone. Tort nie tylko smakuje, ale także wygląda bardzo apetycznie!
Tort z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami
Składniki :
- Biszkopt:
- 4 duże jajka, rozmiar L
- 1 szklanka cukru
- 2 pełne łyżki stołowe kakao
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki – 30% bądź 36%
- 100 g czekolady gorzkiej o zawartości masy kakaowej – 70%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Do nasączenia:
- 1/2 szklanki zaparzonej mocnej esencji herbaty
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Dodatkowo:
- 600 g truskawek do ciasta + 400 g do dekoracji
- 1 1/2 szklanki truskawek zmiksować wraz z 4 łyżkami cukru na mus. Pozostałą część pokroić w plastry.Truskawki do dekoracji pokroić natomiast na połówki.
- Posypka:
- 30 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 3 łyżki cukru brązowego
- Wszystkie składniki przełożyć do robota kuchennego bądź blendera i rozdrobnić.
Sposób przygotowania:
- Krem:
- Czekoladę stopić w żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, po czym lekko ją przestudzić. Gęstą śmietanę ubić na sztywno, następnie domieszać cukier puder, mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę. Włożyć do lodówki.
- Biszkopt czekoladowy:
- Całe jajka utrzeć wraz z cukrem na puszystą i lekką masę.
- Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski i delikatnie wymieszać. Suche składniki dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając za pomocą łyżki bądź na zmniejszonych obrotach miksera.
- Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem bądź wyłożyć pergaminem. Przelać do niej masę, wyrównać delikatnie powierzchnię i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C (u mnie bez termoobiegu góra dół). Wyjąć
z piekarnika i wystudzić.
- Wykończenie:
- Z powierzchni wystudzonego ciasta odciąć i wyrzucić cienką przypieczoną warstwę, po czym przekroić tort poziomo na 3 części. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, nasączyć kilkoma łyżeczkami herbaty, a następnie ułożyć na całej powierzchni plastry truskawek, zalać 1/2 sosu truskawkowego oraz posmarować 1/4 ilości kremu. Przykryć drugim krążkiem, po czym powtórzyć poprzednią czynność. Umieścić ostatni krążek i nasączyć go herbatą. Resztą kremu rozsmarować równomiernie na wierzch i boki ciasta.
- Boki ciasta posypać zmielonymi orzechami włoskimi i płatkami owsianymi. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować pokrojonymi na połówki truskawki.