Tort czekoladowy z truskawkami

Wykwintny tort czekoladowy z truskawkami zawiera w swoim składzie wiele afrodyzjaków takich jak czekolada, truskawki oraz orzechy, które rozpalają zmysły, pobudzają wyobraźnię oraz dostarczają energii. Podstawą tortu jest czekoladowy biszkopt przełożony musem truskawkowym oraz delikatnym kremem z mascarpone. Tort nie tylko smakuje, ale także wygląda bardzo apetycznie!

Tort z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami

Składniki :

    Biszkopt:
  • 4 duże jajka, rozmiar L
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki stołowe kakao
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki – 30% bądź 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej o zawartości masy kakaowej – 70%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

    Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki zaparzonej mocnej esencji herbaty
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    Dodatkowo:
  • 600 g truskawek do ciasta + 400 g do dekoracji
  • 1 1/2 szklanki truskawek zmiksować wraz z 4 łyżkami cukru na mus. Pozostałą część pokroić w plastry.Truskawki do dekoracji pokroić natomiast na połówki.
    Posypka:
  • 30 g posiekanych na drobno orzechów włoskich
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • Wszystkie składniki przełożyć do robota kuchennego bądź blendera i rozdrobnić.

Sposób przygotowania:

    Krem:
  1. Czekoladę stopić w żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, po czym lekko ją przestudzić. Gęstą śmietanę ubić na sztywno, następnie domieszać cukier puder, mascarpone oraz rozpuszczoną czekoladę. Włożyć do lodówki.
    Biszkopt czekoladowy:
  1. Całe jajka utrzeć wraz z cukrem na puszystą i lekką masę.
  2. Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski i delikatnie wymieszać. Suche składniki dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając za pomocą łyżki bądź na zmniejszonych obrotach miksera.
  3. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem bądź wyłożyć pergaminem. Przelać do niej masę, wyrównać delikatnie powierzchnię i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C (u mnie bez termoobiegu góra dół). Wyjąć
    z piekarnika i wystudzić.
    Wykończenie:
  1. Z powierzchni wystudzonego ciasta odciąć i wyrzucić cienką przypieczoną warstwę, po czym przekroić tort poziomo na 3 części. Pierwszy krążek ciasta położyć na paterze, nasączyć kilkoma łyżeczkami herbaty, a następnie ułożyć na całej powierzchni plastry truskawek, zalać 1/2 sosu truskawkowego oraz posmarować 1/4 ilości kremu. Przykryć drugim krążkiem, po czym powtórzyć poprzednią czynność. Umieścić ostatni krążek i nasączyć go herbatą. Resztą kremu rozsmarować równomiernie na wierzch i boki ciasta.
  2. Boki ciasta posypać zmielonymi orzechami włoskimi i płatkami owsianymi. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować pokrojonymi na połówki truskawki.

Tort czekoladowy z truskawkamiTort czekoladowy z truskawkamiTort czekoladowy z truskawkami

Zobacz także: