Tort chałwowy z wiśniami

Tort chałwowy to idealne połączenie czekoladowego ciasta, kremu z dodatkiem chałwy i ricotty oraz wiśni. Deser dość innowacyjny natomiast w smaku bardzo zrównoważony: nie jest przesadnie słodki ani tez nadmiernie nasączony. Tort chałwowy możemy przyrządzać zarówno latem jak i zimą z owoców świeżych bądź mrożonych. Do kremu chałowego możemy stosować oprócz wiśni także truskawki, maliny bądź czereśnie.

Tort czekoladowy z nadzieniem chałwowym, wiśniami i orzechami

Tort chałwowy z wiśniami

Składniki :

    Biszkopt kakaowy:
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao
    Krem:
  • 400 g chałwy waniliowej
  • 100 g masła
  • 250 g sera ricotta, może być także mascarpone
  • 2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
  • 1 szklanka wiśni mrożonych bądź świeżych
  • 8 łyżek cukru
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 100 g orzechów laskowych
    Do nasączenia:
  • 1 szklanka zaparzonej mocnej esencji herbaty
  • ½ szklanki zblenderowanych wiśni

Sposób przygotowania:

    Biszkopt kakaowy:
  1. Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiać do miseczki wraz z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao.
  3. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej cały czas mieszając za pomocą łyżki.
  4. Tortownicę nasmarować masłem oraz posypać mąką. Przelać ciasto biszkoptowe, wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
    Krem:
  1. Do miseczki przełożyć masło, ricottę, cukier oraz pokruszoną chałwę, po czym ucierać za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do lodówki.
    Wykończenie:
  1. Szklankę wiśni zasypać 6 łyżkami cukru. Pozostałą ilość zblenderować w oddzielnym naczyniu na gładką masę.
  2. Orzechy laskowe posiekać niezbyt drobno.
  3. Przygotowanie masy śmietanowo - czekoladowej: czekoladę umieścić w żaroodpornej misce, ustawić nad rondlem
    z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się, następnie przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno
    z 2 łyżkami cukru, dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i wymieszać na zmniejszonych obrotach miksera, po czym wstawić do lodówki.
  4. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż w dwóch miejscach. Spodnią warstwę nasączać 5 łyżkami zimnej herbaty oraz
    4 łyżkami zblenderowanych wiśni, następnie ułożyć ½ szklanki całych wiśni, nałożyć krem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Podobnie uczynić z warstwą środkową.
  5. Wierzchnią warstwę biszkoptu delikatnie ściąć nożem i nasączyć herbatą. Cały biszkopt pokryć masą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami laskowymi.
  6. Wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Tort chałwowy z wiśniamiTort chałwowy z wiśniamiTort chałwowy z wiśniamiTort chałwowy z wiśniami

Zobacz także: