Torcik truskawkowy na zimno
Gotowanie ze stylem
Przepis na torcik truskawkowy z galaretką na zimno. Podstawą deseru są zmiksowane truskawki z dodatkiem masła roślinnego, spirytusu i żelatyny. Wierzch torciku można udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką. W smaku bardzo oryginalny i orzeźwiający, naprawdę godny polecenia.
Torcik truskawkowy na zimno
Składniki :
- 1 mały kubeczek masła roślinnego
- 1 kg truskawek
- 2 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki stołowe żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- tortownica tradycyjna duża
Sposób przygotowania:
- Umyte i oczyszczone truskawki miksujemy ze spirytusem.
- W oddzielnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i żółtkami. do utartego masła stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Na koniec wlewamy rozpuszczoną lekko ciepłą żelatynę.
- Wszystko przelewamy do tortownicy.
- Gdy torcik lekko stężeje, dekorujemy go truskawkami i zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki.