Torcik truskawkowy na zimno

Przepis na torcik truskawkowy z galaretką na zimno. Podstawą deseru są zmiksowane truskawki z dodatkiem masła roślinnego, spirytusu i żelatyny. Wierzch torciku można udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką. W smaku bardzo oryginalny i orzeźwiający, naprawdę godny polecenia.

Torcik truskawkowy na zimno

Torcik truskawkowy na zimno

Składniki :

  • 1 mały kubeczek masła roślinnego
  • 1 kg truskawek
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • tortownica tradycyjna duża

Sposób przygotowania:

  1. Umyte i oczyszczone truskawki miksujemy ze spirytusem.
  2. W oddzielnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i żółtkami. do utartego masła stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Na koniec wlewamy rozpuszczoną lekko ciepłą żelatynę.
  3. Wszystko przelewamy do tortownicy.
  4. Gdy torcik lekko stężeje, dekorujemy go truskawkami i zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki.

Torcik truskawkowy na zimnoTorcik truskawkowy na zimno

Zobacz także: