Tiropity
Gotowanie ze stylem
Dziś na blogu Tiropity z fetą, parmezanem, koperkiem i miętą. Greckie ciasteczka z aromatycznym farszem i delikatnym ciastem jogurtowym. Nazwa tiropity oznacza dosłownie „placki z serem”, które można także przyrządzić z kupnego ciasta filo. Idealne na śniadanie, mogą także służyć jako przekąska.
Tiropity z fetą, koperkiem i miętą

Składniki na 27 sztuk:
- Farsz:
- 2 jajka, rozmiar L
- 200 g sera typu greckiego – feta
- 1/4 szklanki startego na drobno parmezanu
- 1 pełna łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka stołowa posiekanych na drobno świeżych liści mięty
- pieprz
- Ciasto:
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1/2 łyżeczki soli
- Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
- Farsz:
- W misce wymieszać ser fetę, starty parmezan, jajka, koperek i miętę. Doprawić pieprzem do smaku, odstawić.
- Ciasto:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3-4 mm.
Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-9 cm. Resztki ciasta rozwałkować i wycinać z nich kolejne krążki, aż do wyczerpania zapasów. - Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę farszu, brzegi ciasta skleić i zagnieść widelcem.
- Tiropity ułożyć na dużej blaszce, następnie nasmarować każdy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Wstawiać do piekarnika i piec około 20 minut partiami, aż tiropity się zarumienią.