Tarta ze śliwkami
Gotowanie ze stylem
Tarta ze śliwkami to pyszne kruche ciasto z nadzieniem owocowym, polane płynną czekoladą i pokryte masą bezową. Jakiś czas temu piekłam to ciasto i muszę przyznać, że wywarło ono na wszystkich wspaniałe wrażenie. Klasyczna tarta z owocami nabiera zupełnie innego smaku dzięki dodatkowi płynnej czekolady oraz chrupiącej i słodkiej bezy. Tarty deserowe nie wymagają rekomendacji, bo od dawna je znamy i często pieczemy. Najważniejsze, by ciasto do tarty przed upieczeniem schłodzić i ponakłuwać widelcem a bezę odpowiednio długo suszyć.
Tarta ze śliwkami i bezą

Składniki :
- Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 250 g świeżych śliwek
- 1 łyżka stołowa cukru
- 50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej
- Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
- Mąkę i masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć do zamrażalnika.
- Przygotować nadzienie: śliwki umyć i pokroić na ćwiartki, oprószyć cukrem, po czym odstawić.
- Formę do pieczenia tarty nasmarować dokładnie masłem. Następnie dokładnie wylepić ją schłodzonym ciastem oraz ponakłuwać widelcem. Warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C, do lekkiego zrumienia.
- Czekoladę stopić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier nie przerywając mieszania. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez chwilę, aż do wymieszania się składników. Podpieczone ciasto wyjąć
z piekarnika, wyłożyć na nie śliwki, polać rozpuszczoną czekoladą, całość pokryć ubitą pianą. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C i piec około 2,5 godziny, aż beza będzie krucha.
Zobacz także:
gotowanie ze stylem 13-09-2015 9:09:59
Wszystko zależy od piekarnika, myślę, że oczywiście można piec krócej nawet przy tej samej temperaturze :)
Sysia 01-09-2015 20:46:28
Nie mozna piec w wyzszej temp i krocej czy to ma znaczenie?
gotowanie ze stylem 14-09-2014 20:53:24
Do bez należy dodać zwykły cukier a nie cukier puder, mąkę ziemniaczaną najlepiej dodać pod koniec ubijania masy bezowej:)
wka 13-09-2014 15:17:38
Czy do bezy uzyc cukier puder? I kiedy dodac make ziemniaczana?
ewa 01-09-2013 15:46:48
Ok dzięki:) jak już rozwiałam wszelkie wątpliwości to zabieram sie do pieczenia:) jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)
Gotowanie ze stylem 30-08-2013 21:48:25
Dokładnie, tak długo należy piec bezę, aby była chrupiąca. Natomiast wszystko zależy od piekarnika, w jednym upieczemy bezę szybciej w innym zaś wolniej. Ważne jest również to, aby beza się nie przypiekła.
ewa 30-08-2013 16:41:22
Tarta rzeczywiście pięknie się prezentuje:) tylko nie wiem czemu tak długo trzeba piec (aż 2,5 h)? proszę o wskazówkę
Mary 16-08-2013 14:54:45
prześliczna! i na pewno przepyszna:)
ula 16-08-2013 14:31:23
pieknie sie prezentuje :)