Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami to pyszne kruche ciasto z nadzieniem owocowym, polane płynną czekoladą i pokryte masą bezową. Jakiś czas temu piekłam to ciasto i muszę przyznać, że wywarło ono na wszystkich wspaniałe wrażenie. Klasyczna tarta z owocami nabiera zupełnie innego smaku dzięki dodatkowi płynnej czekolady oraz chrupiącej i słodkiej bezy. Tarty deserowe nie wymagają rekomendacji, bo od dawna je znamy i często pieczemy. Najważniejsze, by ciasto do tarty przed upieczeniem schłodzić i ponakłuwać widelcem a bezę odpowiednio długo suszyć.

Tarta ze śliwkami i bezą

Tarta ze śliwkami

Składniki :

    Ciasto:
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
    Nadzienie:
  • 250 g świeżych śliwek
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej


    Beza:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć do zamrażalnika.
  2. Przygotować nadzienie: śliwki umyć i pokroić na ćwiartki, oprószyć cukrem, po czym odstawić.
  3. Formę do pieczenia tarty nasmarować dokładnie masłem. Następnie dokładnie wylepić ją schłodzonym ciastem oraz ponakłuwać widelcem. Warstwa ciasta powinna mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Piec 15-20 minut w temperaturze 200°C, do lekkiego zrumienia.
  4. Czekoladę stopić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier nie przerywając mieszania. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez chwilę, aż do wymieszania się składników. Podpieczone ciasto wyjąć
    z piekarnika, wyłożyć na nie śliwki, polać rozpuszczoną czekoladą, całość pokryć ubitą pianą. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C i piec około 2,5 godziny, aż beza będzie krucha.

Tarta ze śliwkamiTarta ze śliwkamiTarta ze śliwkami

Zobacz także:

gotowanie ze stylem 13-09-2015 9:09:59

Wszystko zależy od piekarnika, myślę, że oczywiście można piec krócej nawet przy tej samej temperaturze :)

Sysia 01-09-2015 20:46:28

Nie mozna piec w wyzszej temp i krocej czy to ma znaczenie?

gotowanie ze stylem 14-09-2014 20:53:24

Do bez należy dodać zwykły cukier a nie cukier puder, mąkę ziemniaczaną najlepiej dodać pod koniec ubijania masy bezowej:)

wka 13-09-2014 15:17:38

Czy do bezy uzyc cukier puder? I kiedy dodac make ziemniaczana?

ewa 01-09-2013 15:46:48

Ok dzięki:) jak już rozwiałam wszelkie wątpliwości to zabieram sie do pieczenia:) jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

Gotowanie ze stylem 30-08-2013 21:48:25

Dokładnie, tak długo należy piec bezę, aby była chrupiąca. Natomiast wszystko zależy od piekarnika, w jednym upieczemy bezę szybciej w innym zaś wolniej. Ważne jest również to, aby beza się nie przypiekła.

ewa 30-08-2013 16:41:22

Tarta rzeczywiście pięknie się prezentuje:) tylko nie wiem czemu tak długo trzeba piec (aż 2,5 h)? proszę o wskazówkę

Mary 16-08-2013 14:54:45

prześliczna! i na pewno przepyszna:)

ula 16-08-2013 14:31:23

pieknie sie prezentuje :)

Dodaj Komentarz:

Wpisz Twój komentarz:

Twoje imię: