Szaszłyki
Gotowanie ze stylem
Dziś na blogu pyszne szaszłyki z mięsem oraz warzywami. Bardzo lubię tę potrawę ponieważ można przyrządzać ją zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Składniki użyte do szaszłyków mogą być bardzo różnorodne począwszy od mięsa i sera, po całą gamę warzyw. Ja tym razem wykorzystałam kolorowe papryki oraz cebulę czerwoną, często stosuję także cukinię i pieczarki. Jako świetny dodatek do szaszłyków polecam szczególnie sałatkę tzatziki z serem fetą i pomidorami .
Szaszłyki z mięsem z piersi kurczaka, mięsem od szynki oraz papryką
Składniki na 6 porcji:
- 300 g mięsa od szynki
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 czerwone cebule
- Marynata do mięsa:
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa miodu
- 2 łyżki stołowe czerwonego wytrawnego wina
- sól i pieprz
- Dodatki:
- patyczki do szaszłyków
- dodatki do wyboru: świeże pomidory, ketchup, chleb
Sposób przygotowania:
- Marynata: w szklance wymieszać ze sobą ocet balsamiczny, miód, sos sojowy oraz wino, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dokładnie wymieszać z marynatą, po czym wstawić do lodówki na minimum 40 minut.
- Z papryk usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić je w grubą kostkę (2,5 x 2,5 cm). Cebulę czerwoną pokroić na ćwiartki.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na każdy patyczek nadziewać naprzemian mięso, paprykę żółtą, cebulę i paprykę czerwoną. Szaszłyki ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-40 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.