Szaszłyki

Dziś na blogu pyszne szaszłyki z mięsem oraz warzywami. Bardzo lubię tę potrawę ponieważ można przyrządzać ją zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Składniki użyte do szaszłyków mogą być bardzo różnorodne począwszy od mięsa i sera, po całą gamę warzyw. Ja tym razem wykorzystałam kolorowe papryki oraz cebulę czerwoną, często stosuję także cukinię i pieczarki. Jako świetny dodatek do szaszłyków polecam szczególnie sałatkę tzatziki z serem fetą i pomidorami .

Szaszłyki z mięsem z piersi kurczaka, mięsem od szynki oraz papryką

Szaszłyki

Składniki na 6 porcji:

  • 300 g mięsa od szynki
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 czerwone cebule
    Marynata do mięsa:
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 łyżki stołowe czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz
    Dodatki:
  • patyczki do szaszłyków
  • dodatki do wyboru: świeże pomidory, ketchup, chleb

Sposób przygotowania:

  1. Marynata: w szklance wymieszać ze sobą ocet balsamiczny, miód, sos sojowy oraz wino, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
  2. Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dokładnie wymieszać z marynatą, po czym wstawić do lodówki na minimum 40 minut.
  3. Z papryk usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić je w grubą kostkę (2,5 x 2,5 cm). Cebulę czerwoną pokroić na ćwiartki.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na każdy patyczek nadziewać naprzemian mięso, paprykę żółtą, cebulę i paprykę czerwoną. Szaszłyki ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-40 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.

Szaszłyki

Zobacz także: