Surówka z selera
Gotowanie ze stylem
Pyszna, krucha i orzeźwiająca surówka z selera, z rodzynkami, orzechami włoskimi i jabłkiem. Mam wrażenie, że seler korzeniowy to warzywo często niedoceniane przez nas, jeżeli chodzi o spożycie na surowo. Jest wspaniałym dodatkiem do surówek i sałatek, choć przyznam szczerze, że najbardziej smakuje mi w połączeniu ze słodkimi dodatkami. Surówka z selera doskonale komponuje się z daniami głównymi, szczególnie mięsnymi, takimi jak zrazy, bitki bądź kotlet devolay. Polecam!
Surówka z selera, z rodzynkami i orzechami włoskimi
Składniki na 4 porcje:
- 1 seler korzeniowy
- 80 g rodzynek
- 20 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1/2 małego jabłka
- 1 pełna łyżka stołowa jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Jabłko oraz seler obrać ze skórki. Następnie przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw bądź zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
- Dodać rodzynki, posiekane orzechy włoskie, jogurt oraz majonez i dokładnie wymieszać.