Surówka z pora

Przepis na pyszną surówkę z pora, marchwi i jabłka. Pozornie bardzo prosta i niezbyt wyrafinowana surówka, jednak w rzeczywistości smaczna, wilgotna i orzeźwiająca. Idealna jako dodatek do obiadu w upalne dni, choć niezupełnie sezonowa, bo możemy ją przyrządzać przez cały rok. Surówka z pora smakuje wyśmienicie w połączeniu z potrawami z mięsa i ryb.

Surówka z pora, marchwi i jabłka

Surówka z pora

Składniki na 3 porcje:

  • 1 marchew
  • 1/2 średniej wielkości pora
  • 1/2 średniej wielkości jabłka
  • 1 łyżka stołowa majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Marchew oraz jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej.
  2. Pora przeciąć wzdłuż, następnie posiekać poprzecznie w cienkie plastry.
  3. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.

Surówka z pora

Zobacz także: