Strogonow

Boeuf strogonow to danie bardzo dobrze znane w Polce, pochodzące z kuchni rosyjskiej. Jego podstawą jest pokrojone mięso wołowe a dokładniej polędwica smażona z cebulą i pieczarkami. Strogonow podawany z bułką stanowi znakomitą gorąca przystawkę, może także spełniać funkcję drugiego dania jeśli serwowany jest z ryżem, makaronem, kluskami, kaszą lub ziemniakami. Jest to potrawa z jednej strony prosta, a z drugiej zaś bardzo wyrafinowana, urzekająca niezwykłą kompozycją mięsa i bardzo oryginalnym smakiem.

Strogonow z wołowiną i pieczarkami

Strogonow

Składniki na 6 porcji:

  • 60 dag wołowiny bez kości najlepiej polędwicy wołowej (ja użyłam pręgi wołowej)
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ¾ litra wody
  • 3 suszone owoce ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, oczyścić z tłuszczu i włókien, osuszyć a następnie pokroić w paski o wymiarach 1 x 2 cm w poprzek włókien. Poprószyć obficie z każdej strony solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki umyć, obrać, poszatkować.
  3. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć około 15 minut od czasu do czasu mieszając, po czym przełożyć do rondla. Na pozostałym gorącym oleju dusić pokrojone pieczarki pod przykryciem około 15 minut, po czym dodać do mięsa. Następnie wrzucić cebulę i smażyć do miękkości, przełożyć do pozostałych składników. Na patelnię wlać wodę, zagotować
    i przelać do rondla.
  4. Dodać ½ łyżeczki soli, liść laurowy oraz ziele angielskie, po czym gotować całość do miękkości około 1,5 godziny.
  5. Pod koniec gotowania dodać 1 pełną łyżeczkę musztardy sarepskiej oraz 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszać. Gotować nie dłużej niż 10 minut.
  6. Podawać z pokrojoną świeżą bagietką.

StrogonowStrogonow

Zobacz także: