Spaghetti bolognese
Gotowanie ze stylem
Spaghetti bolognese to włoskie danie pochodzące z Bolonii, które podbiło niemalże cały świat. Mnie osobiście kojarzy się ze słoneczną Italią i skąpanymi w słońcu pomidorami. Spaghetti to długi makaron, który można łączyć z różnymi sosami, najbardziej popularnym oprócz carbonara jest sos bolognese. Potrawa składająca się wyłącznie z mięsa wołowego bądź wieprzowego z dodatkiem warzyw, głównie pomidorów, przypraw oraz sera.
Spaghetti bolognese
Składniki na 2 porcje:
- 150 g makaronu typu spaghetti
- 200 g mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- imbir wielkości dużego ząbka czosnku (po obraniu)
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- szczypta cukru
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- starty parmezan bądź inny twardy ser np. bursztyn, rubin
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente według receptury podanej na opakowaniu.
- Mięso umyć pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na rumiany kolor. Dodać mięso i smażyć około
5 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie dodać przyprawy: sól, pieprz oraz bazylię suszoną i wymieszać za pomocą drewnianej łopatki. - Pomidory z puszki zblenderować na krem i przelać do pozostałych składników, dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i wymieszać. Dodać obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej imbir oraz wlać wino. Mieszać do momentu, aż sos będzie gęsty.
- Na talerzu ułożyć makaron, nałożyć porcję przygotowanego sosu, całość posypać startym parmezanem. Potrawę można także udekorować świeżymi liśćmi bazylii.