Smażone serki Camembert z sosem żurawinowym

Smażone serki Camembert z sosem żurawinowym

Smażone serki Camembert z sosem żurawinowym

Składniki na 2 porcje:

    Sos żurawinowy:
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1½ szklanki wody
  • 4 goździki
    Serki Camembert:
  • 2 serki pleśniowe Camembert
  • 1 jajko
  • 30 g sezamu
  • 30 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

    Sos żurawinowy:
  1. Goździki włożyć między dwie części folii spożywczej a następnie potłuc trzonkiem noża na proszek.
  2. Żurawinę przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać goździki, gotować aż napęcznieje, odstawić do przestygnięcia, po czym zblenderować na gładką masę.
    Serki Camembert:
  1. Jajko wybić do naczynia i roztrzepać widelcem.
  2. Serki obtaczać w jajku i sezamie bądź bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, po czym smażyć serki z obu stron na małym płomieniu około 5-6 minut.

Smażone serki Camembert z sosem żurawinowymSmażone serki Camembert z sosem żurawinowym

Zobacz także: