Ślimaki drożdżowe
Gotowanie ze stylem
Przeglądałam dziś przepisy na różnego typu wypieki z ciasta drożdżowego. Moją uwagę przykuł przepis na ślimaki drożdżowe, postanowiłam więc go wykonać. Nieco zmodyfikowany wyszedł idealnie. Szczere mówiąc uwielbiam drożdżówki a szczególnie te z nadzieniem. Zawsze byłam fanką ciasta drożdżowego w wykonaniu mojej mamy, stale mam nadzieje, że kiedyś je odwzoruję.
Bułeczki drożdżowe z serm i marmoladą truskawkową

Składniki na 12 bułeczek:
- 20 dag mąki
- 50 g cukru (około 4-5 łyżki stołowe)
- ¼ szklanki mleka
- 1 jajko
- 100 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Nadzienie:
- 20 dag tłustego sera twarogowego
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki marmolady o ulubionym smaku (ja użyłam truskawkowej)
Sposób przygotowania:
- W miseczce pokruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki oraz taką ilość ciepłego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszać i odstawić pod nakryciem do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
- Do miski wsypać resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy oraz wbić jajko. Wlać rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabianie ciasta należy zakończyć, gdy będzie ono odchodziło od ręki oraz od ścianek naczynia.
- Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Wykończenie:
- Piekarnik nagrzać do 160°C. Formę do pieczenia nasmarować masłem oraz wyłożyć pergaminem.
- Twaróg wymieszać z cukrem za pomocą łyżki.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty podsypując je mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Nałożyć marmoladę i posypać twarogiem.
- Ciasto zwinąć jak roladę, po czym pokroić na 2-cm kawałki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem formie i piec około 20 minut.