Ślimaki drożdżowe

Przeglądałam dziś przepisy na różnego typu wypieki z ciasta drożdżowego. Moją uwagę przykuł przepis na ślimaki drożdżowe, postanowiłam więc go wykonać. Nieco zmodyfikowany wyszedł idealnie. Szczere mówiąc uwielbiam drożdżówki a szczególnie te z nadzieniem. Zawsze byłam fanką ciasta drożdżowego w wykonaniu mojej mamy, stale mam nadzieje, że kiedyś je odwzoruję.

Bułeczki drożdżowe z serm i marmoladą truskawkową

Ślimaki drożdżowe

Składniki na 12 bułeczek:

  • 20 dag mąki
  • 50 g cukru (około 4-5 łyżki stołowe)
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    Nadzienie:
  • 20 dag tłustego sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki marmolady o ulubionym smaku (ja użyłam truskawkowej)

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce pokruszyć drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki oraz taką ilość ciepłego mleka, by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszać i odstawić pod nakryciem do wyrośnięcia na około 15 – 20 minut.
  2. Do miski wsypać resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy oraz wbić jajko. Wlać rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki. Pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabianie ciasta należy zakończyć, gdy będzie ono odchodziło od ręki oraz od ścianek naczynia.
  3. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut.
    Wykończenie:
  1. Piekarnik nagrzać do 160°C. Formę do pieczenia nasmarować masłem oraz wyłożyć pergaminem.
  2. Twaróg wymieszać z cukrem za pomocą łyżki.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać przez 2 minuty podsypując je mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Nałożyć marmoladę i posypać twarogiem.
  4. Ciasto zwinąć jak roladę, po czym pokroić na 2-cm kawałki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem formie i piec około 20 minut.

Ślimaki drożdżoweŚlimaki drożdżoweŚlimaki drożdżowe

Zobacz także: