Śledzie korzenne
Gotowanie ze stylem
Śledzie korzenne w oleju i aromatycznej marynacie to kolejna świąteczna propozycja na wigilijny stół. W zależności od ilości dodanych przypraw śledzie mogą być bardziej bądź mniej pikantne. Aromat i moc przypraw sprawia, że potrawa z czasem nabiera bardziej wyraźnego i charakterystycznego smaku. Najważniejsze, by zaraz po przyrządzeniu odstawić śledzie do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki i aromaty dokładnie się ze sobą połączyły.
śledzie korzenne w aromatycznej marynacie
Składniki :
- 0,5 kg śledzi matiasów (5-6 sztuk)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 5 kropel sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 1 duża cebula
- 1 szklanka oleju roślinnego
- Przyprawy:
- 2 liście laurowe
- 2 suszone owoce ziela anielskiego
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- 5-6 suszonych owoców jałowca
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 5 goździków
- odrobina anyżu oraz kminu rzymskiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokroić na kawałki. Musztardę wymieszać z miodem, sosem sojowym, olejem roślinnym, pieprzem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny, dodać do śledzi i wymieszać.
- Przyprawy przełożyć na patelnię i ogrzewać 1-2 minuty, aż wydobędą aromaty. Następnie dodać do śledzi i dokładnie wymieszać.
- Cebulę posiekać na drobno, przełożyć do półmiska i zalać olejem. Dodać śledzie wymieszane z marynatą. Odstawić do lodówki na całą noc.
- Podawać ze świeżym pieczywem