Sernik z budyniem

Sernik z budyniem

Sernik z budyniem

Składniki :

    Ciasto kruche:
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • ¼ kostki margaryny kostkowej np. Palmy lub 100 g masła roślinnego
  • 3 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania formy
    Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku bądź w 4 kostkach po 250 g
  • 6 żółtek
  • 9 białek
  • 120 ml oleju roślinnego – nie więcej niż ½ szklanki
  • 2 budynie śmietankowe



  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie olejku śmietankowego – 10 ml (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
  • forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm

Sposób przygotowania:

    Ciasto kruche:
  1. Białka oddzielić od żółtek (białka pozostawić do masy serowej).
  2. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    Masa serowa:
  1. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę.
  2. Do dużego naczynia przełożyć ser, dodać 6 żółtek i ucierać na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać porcjami olej, 2 budynie, olejek śmietankowy i mleko cały czas mieszając.
  3. Na koniec stopniowo dodawać ubite białka z cukrem stale mieszając łyżką w jednym kierunku.
    Wykończenie:
  1. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.
  2. Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą bądź wyłożyć papierem do pieczenia, po czym rozłożyć na niej ciasto. Następnie przelać masę serową (jest dość rzadka). Sernik wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zarumieniony.

Sernik z budyniemSernik z budyniemSernik z budyniem

Zobacz także: