Sernik z budyniem
Gotowanie ze stylem
Sernik z budyniem
Składniki :
- Ciasto kruche:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- ¼ kostki margaryny kostkowej np. Palmy lub 100 g masła roślinnego
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do posmarowania formy
- Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku bądź w 4 kostkach po 250 g
- 6 żółtek
- 9 białek
- 120 ml oleju roślinnego – nie więcej niż ½ szklanki
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie olejku śmietankowego – 10 ml (opcjonalnie)
- Dodatkowo:
- forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm
Sposób przygotowania:
- Ciasto kruche:
- Białka oddzielić od żółtek (białka pozostawić do masy serowej).
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Masa serowa:
- Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę.
- Do dużego naczynia przełożyć ser, dodać 6 żółtek i ucierać na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać porcjami olej, 2 budynie, olejek śmietankowy i mleko cały czas mieszając.
- Na koniec stopniowo dodawać ubite białka z cukrem stale mieszając łyżką w jednym kierunku.
- Wykończenie:
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.
- Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą bądź wyłożyć papierem do pieczenia, po czym rozłożyć na niej ciasto. Następnie przelać masę serową (jest dość rzadka). Sernik wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zarumieniony.