Sernik z białą czekoladą
Gotowanie ze stylem
Przepis na sernik z białą czekoladą i musem malinowym pieczony w kąpieli wodnej. Delikatny, aksamitny i lekki jak puch, po prostu sam rozpływa się w ustach. Sernik nie posiada spodu, natomiast można go upiec stosując dowolne ciasto biszkoptowe bądź gotowe pokruszone ciasteczka z masłem. Sernik najlepiej smakuje kiedy jest schłodzony. Dla urozmaicenia każdą porcję można dodatkowo polać musem malinowym.
Sernik z białą czekoladą i musem malinowym
Składniki :
- 1 kg sera mielonego na sernik
- 1 szklanka cukru
- 100 g białej czekolady
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
- Mus malinowy:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
- 3 łyżki cukru
- Dodatki:
- duża blacha do pieczenia
- szczelna tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm
Sposób przygotowania:
- Tortownicę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. Sernik pieczony będzie
w kąpieli wodnej, dlatego potrzebna jest również gruba folia aluminiowa, którą szczelnie owiniemy tortownicę z zewnątrz
i zabezpieczymy przed wniknięciem do jej wnętrza wody. Wewnętrzne boki tortownicy można również wyłożyć folią aluminiową dla uzyskania podobnego efektu lekko wyrzeźbionych boków sernika jak na zdjęciu.
- Wszystkie składniki do ciasta z lodówki wyjmujemy na kilka godzin przed przyrządzeniem sernika, aby miały one temperaturę pokojową.
Sernik nie posiada spodu, natomiast można go upiec.
- Mus malinowy:
- Maliny zmiksować na gładką masę. Następnie przetrzeć przez sito, dodać cukier i dokładnie wymieszać.
- Sernik:
- Piekarnik nagrzać do 175°C.
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przełożyć do żaroodpornej miski. Ustawić miskę nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do przestygnięcia.
- Ser przełożyć do miski wraz z cukrem oraz budyniem, następnie zmiksować na średnich obrotach miksera, aż masa będzie gładka i jednolita. Zmniejszyć obroty, stopniowo dodawać po jednym jajku miksując każde około 20 sekund. Dodać śmietanę oraz białą czekoladę i miksować, aż do całkowitego połączenia się składników masy.
- W czajniku zagotować wodę (do wykorzystania potrzebna będzie objętość jednego czajnika).
- Masę serową przelać do przygotowanej wcześniej formy. Następnie za pomocą łyżeczki na wierzch sernika nakładać cienkim strumieniem mus malinowy w kilkunastu miejscach tworząc kółeczka o niewielkiej średnicy (tak, by były na powierzchni sernika i nie zatapiały się w masie). Za pomocą wykałaczki nakreślić delikatnie kilka ósemek, łącząc ze sobą kolejne malinowe kółeczka i tworząc finezyjne kształty.
- Na środku blaszki ustawić tortownicę owiniętą szczelnie folią aluminiową, po czym wlać do niej gorącą wodę z czajnika. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 175°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godziny. Po upieczeniu pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Następnie delikatnie uchylić drzwiczki
i odczekać kolejne 10 minut. Wyjąć sernik z piekarnika i całkowicie przestudzić. - Zdjąć obręcz i wstawić do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Serwować z musem malinowym.