Sernik na zimno z malinami
Gotowanie ze stylem
Sernik na zimno ze świeżymi malinami i galaretką. Piankowa masa serowo-jogurtowa smakuje znakomicie, szczególnie w słoneczne i upalne dni. Deser przyciąga uwagę zarówno dorosłych jak i dzieci, z doświadczenia wiem, że jego skosztowanie nie kończy się na jednym kawałku :) Do sernika można wykorzystać również inne owoce sezonowe takie jak jagody, truskawki lub brzoskwinie oraz różnego rodzaju galaretki owocowe.
Sernik jogurtowy z malinami i galaretką
Składniki :
- Masa serowo-jogurtowa:
- 250 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku do deserów
- Dodatkowo:
- 2 galaretki o smaku malinowym
- 160 g ciasteczek maślanych z dziurką
- 1 pojemniczek świeżych malin
- tortownica z wyjmowaną obręczą
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Do odrębnego naczynia przełożyć ser mascarpone, cukier puder oraz cukier z wanilią, mieszać przez chwilę, aż do połączenia się składników. Stopniowo dodawać jogurt przez cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera.
- Do masy jogurtowo-serowej dodać przestudzoną, płynną żelatynę, po czym starannie zmiksować całość. Następnie masę przelać do tortownicy na ułożone na spodzie herbatniki maślane, wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 3-4 godziny. W tym czasie rozpuścić 2 galaretki według instrukcji zawartej na opakowaniu.
- Kiedy masa serowo-jogurtowa stężeje na jej wierzchu ułożyć maliny, zalać przestudzoną galaretką, po czym wstawić do lodówki na całą noc.