Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno ze świeżymi malinami i galaretką. Piankowa masa serowo-jogurtowa smakuje znakomicie, szczególnie w słoneczne i upalne dni. Deser przyciąga uwagę zarówno dorosłych jak i dzieci, z doświadczenia wiem, że jego skosztowanie nie kończy się na jednym kawałku :) Do sernika można wykorzystać również inne owoce sezonowe takie jak jagody, truskawki lub brzoskwinie oraz różnego rodzaju galaretki owocowe.

Sernik jogurtowy z malinami i galaretką

Sernik na zimno z malinami

Składniki :

    Masa serowo-jogurtowa:
  • 250 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku do deserów
    Dodatkowo:
  • 2 galaretki o smaku malinowym
  • 160 g ciasteczek maślanych z dziurką
  • 1 pojemniczek świeżych malin
  • tortownica z wyjmowaną obręczą

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  2. Do odrębnego naczynia przełożyć ser mascarpone, cukier puder oraz cukier z wanilią, mieszać przez chwilę, aż do połączenia się składników. Stopniowo dodawać jogurt przez cały czas mieszając na wolnych obrotach miksera.
  3. Do masy jogurtowo-serowej dodać przestudzoną, płynną żelatynę, po czym starannie zmiksować całość. Następnie masę przelać do tortownicy na ułożone na spodzie herbatniki maślane, wstawić do lodówki bez przykrycia na minimum 3-4 godziny. W tym czasie rozpuścić 2 galaretki według instrukcji zawartej na opakowaniu.
  4. Kiedy masa serowo-jogurtowa stężeje na jej wierzchu ułożyć maliny, zalać przestudzoną galaretką, po czym wstawić do lodówki na całą noc.

Sernik na zimno z malinami Sernik na zimno z malinami

Zobacz także: