Sernik na kakaowym spodzie
Gotowanie ze stylem
Przepis na sernik na kakaowym spodzie z domowego zeszytu wypieków. Sernik ma przyjemną w smaku konsystencję, jest wilgotny i bardzo treściwy. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu. Do sernika można użyć zarówno sera trzykrotnie mielonego jak i twarogu, który można zmielić w maszynce. Pomysłów na dekorację sernika jest wiele, jednak połączenie suszonej żurawiny oraz czekolady spodobało mi się najbardziej.
Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną
Składniki :
- Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sernik:
- 10 dag masła
- 4 jajka (białka dokładnie oddzielone od żółtek)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 4 kostki sera twarogowego po 250 g (lub gotowego sera do sernika)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Masło, kakao oraz cukier z wodą rozpuścić w rondlu na małym ogniu (gotować przez 3 minuty), przestudzić i dodać resztę składników. Następnie całość zmiksować mikserem.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masa serowa:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- W przypadku, gdy ser nie jest mielony zmielić go dwukrotnie. Dodać cukier, zmiksować.
- Masło, żółtka i cukier utrzeć na gładką masę.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz ubite białka. Tak przygotowaną masę serową przelać na ciasto kakaowe.
- Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut (u mnie bez termoobiegu).