Sernik na kakaowym spodzie

Przepis na sernik na kakaowym spodzie z domowego zeszytu wypieków. Sernik ma przyjemną w smaku konsystencję, jest wilgotny i bardzo treściwy. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy ani czasu. Do sernika można użyć zarówno sera trzykrotnie mielonego jak i twarogu, który można zmielić w maszynce. Pomysłów na dekorację sernika jest wiele, jednak połączenie suszonej żurawiny oraz czekolady spodobało mi się najbardziej.

Sernik na kakaowym spodzie z żurawiną

Sernik na kakaowym spodzie

Składniki :

    Ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sernik:
  • 10 dag masła
  • 4 jajka (białka dokładnie oddzielone od żółtek)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 kostki sera twarogowego po 250 g (lub gotowego sera do sernika)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
  • forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  • Masło, kakao oraz cukier z wodą rozpuścić w rondlu na małym ogniu (gotować przez 3 minuty), przestudzić i dodać resztę składników. Następnie całość zmiksować mikserem.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Masa serowa:
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • W przypadku, gdy ser nie jest mielony zmielić go dwukrotnie. Dodać cukier, zmiksować.
  • Masło, żółtka i cukier utrzeć na gładką masę.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz ubite białka. Tak przygotowaną masę serową przelać na ciasto kakaowe.
  • Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut (u mnie bez termoobiegu).

Sernik na kakaowym spodzieSernik na kakaowym spodzie

Zobacz także: