Schab pieczony ze śliwką

Schab pieczony z suszonymi śliwkami

Schab pieczony ze śliwką

Składniki na 6 porcj:

  • 500 g schabu bez kości
  • 125 g śliwek suszonych
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • majeranek otarty
  • czosnek granulowany bądź świeży
  • mielona papryka słodka
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oprószyć przyprawami: solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem. Następnie wstawić do lodówki na 2 godziny. Marynatę można zrobić także poprzedniego dnia.
  2. Śliwki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i skropić sokiem z cytryny.
  3. W schabie naciąć kieszeń (wbijając nuż wzdłuż mięsa i wykonując kilka ruchów kołowych w jednym kierunku). Następnie wypełnić kieszeń śliwkami.
  4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso równomiernie z każdej strony.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 °C. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i piec przez około 1 godzinę.

Schab pieczony ze śliwkąSchab pieczony ze śliwką

Zobacz także: