Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą
Gotowanie ze stylem
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i mozzarellą to pomysł na letnie danie z wykorzystaniem młodych warzyw i owoców. Zielone liście szpinaku świetnie smakują podawane na surowo. Sałatka jest smaczna i bardzo prosta do przygotowania. Z tym przepisem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni. Jako dodatek do sałatki polecam sos z konfitury truskawkowej i octu balsamicznego.
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, mozzarellą i orzechami włoskimi

Składniki na 3 porcje:
- 150 g liści szpinaku
- 500 g truskawek
- 1 pełna łyżka stołowa cukru
- ½ łyżeczki cukru pudru
- 125 g mozzarelli w kulce
- 2 łyżeczki miodu
- 30 g orzechów włoskich
- 3 łyżki śmietany kremówki – 30%
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyć, odciąć ogonki. Jeśli liście są zbyt długie można posiekać je nożem na mniejsze fragmenty.
- Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć a następnie pokroić na połówki. Wymieszać z cukrem i odstawić.
- Orzechy posiekać na drobno, wymieszać z miodem i uprażyć na patelni.
- Mozzarellę rozdrobnić rękoma na kawałki. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem.
- Na talerzu układać szpinak. Na nim umieścić truskawki. Posypać uprażonymi orzechami włoskimi i kawałkami mozzarelli oraz polać śmietaną.
- Moje rady:
- Sałatka świetnie smakuje także w połączeniu z sosem z konfitury truskawkowej. Wystarczy 2 łyżki konfitury truskawkowej wymieszać z 1 łyżeczką octu balsamicznego oraz 1 łyżeczką oliwy z oliwek i polać sałatkę.