Sałatka z tuńczykiem z ryżem, jajkiem i ogórkiem kwaszonym

Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, groszkiem zielonym, kukurydzą, ogórkiem kwaszonym i jajkiem. Idealny pomysł na śniadanie, przystawkę bądź na spotkania okolicznościowe. Najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem. Mnie po części składem przypomina sałatkę jarzynową (groszek zielony, kukurydza, jajko, majonez) lecz smakuje inaczej, ma ostrzejszy smak i nie jest w niej wyczuwalna słodycz marchwi, jabłka oraz ziemniaków. Polecam!

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, kukurydzą i ogórkiem kwaszonym

Sałatka z tuńczykiem z ryżem, jajkiem i ogórkiem kwaszonym

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • ½ puszki zielonego groszku – 100 g
  • 2 duże ogórki kwaszone
  • 100 g ryżu
  • ½ puszki kukurydzy – 100 g
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotować na twardo, następnie przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ryż ugotować według receptury zawartej na opakowaniu.
  3. Kukurydzę oraz groszek zielony odsączyć z zalewy i umyć pod bieżącą wodą. Ogórki kwaszone obrać ze skórki i pokroić
    w kostkę. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Tuńczyk odsączyć z sosu i przełożyć do naczynia przeznaczonego na sałatkę. Dodać pozostałe składniki oraz majonez, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
  4. Serwować ze świeżym pieczywem.
    Moje uwagi:
  1. Sałatka nie wymaga dodatku soli ponieważ zawiera ona wiele składników takich jak ogórki kwaszone, kukurydza, groszek zielony oraz tuńczyk w puszce, które zawierają już sól dodaną przemysłowo.

Sałatka z tuńczykiem z ryżem, jajkiem i ogórkiem kwaszonym Sałatka z tuńczykiem z ryżem, jajkiem i ogórkiem kwaszonym

Zobacz także: