Sałatka z tuńczykiem z ryżem, jajkiem i ogórkiem kwaszonym
Gotowanie ze stylem
Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, groszkiem zielonym, kukurydzą, ogórkiem kwaszonym i jajkiem. Idealny pomysł na śniadanie, przystawkę bądź na spotkania okolicznościowe. Najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżym pieczywem. Mnie po części składem przypomina sałatkę jarzynową (groszek zielony, kukurydza, jajko, majonez) lecz smakuje inaczej, ma ostrzejszy smak i nie jest w niej wyczuwalna słodycz marchwi, jabłka oraz ziemniaków. Polecam!
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, kukurydzą i ogórkiem kwaszonym
Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajko ugotowane na twardo
- ½ puszki zielonego groszku – 100 g
- 2 duże ogórki kwaszone
- 100 g ryżu
- ½ puszki kukurydzy – 100 g
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka stołowa majonezu
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jajko ugotować na twardo, następnie przestudzić i pokroić w drobną kostkę.
- Ryż ugotować według receptury zawartej na opakowaniu.
- Kukurydzę oraz groszek zielony odsączyć z zalewy i umyć pod bieżącą wodą. Ogórki kwaszone obrać ze skórki i pokroić
w kostkę. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Tuńczyk odsączyć z sosu i przełożyć do naczynia przeznaczonego na sałatkę. Dodać pozostałe składniki oraz majonez, doprawić pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać. - Serwować ze świeżym pieczywem.
- Moje uwagi:
- Sałatka nie wymaga dodatku soli ponieważ zawiera ona wiele składników takich jak ogórki kwaszone, kukurydza, groszek zielony oraz tuńczyk w puszce, które zawierają już sól dodaną przemysłowo.