Sałatka z serem lazur, jajkiem i papryką
Gotowanie ze stylem
Sałatka z serem lazur z niebieską pleśnią, jajkiem i papryką czerwoną. Łatwa i prosta do przygotowania, o bardzo oryginalnym smaku, najlepsza na śniadanie. Można spożywać ją z proponowanym dressingiem oraz ze świeżym pieczywem, kompozycja sałat nadaje potrawie bardzo kolorowy wygląd.
Sałatka z serem lazur, jajkiem i sałatą kolorową
Składniki na 4 porcje:
- 30 g sera Lazur błękitny
- 2 garście sałaty kolorowej typu Fit&Easy
- 1 papryka czerwona
- 1 ogórek świeży długi
- 2 pomidory średniej wielkości
- 1 czerwona cebula
- 2 jajka
- Dressing:
- 70 g sera Lazur błękitny
- 100 ml majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Dressing:
- Wszystkie wymienione w przepisie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
- Sałatka:
- Ser Lazur błękitny zetrzeć na tarce. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i startym serem Lazur błękitny. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać.
- Jajka ugotować na twardo i podzielić na 6 części.
- Ogórek, pomidor oraz paprykę czerwoną pokroić w kostkę.
- Do naczynia wsypać wypłukaną pod bieżącą wodą kolorową sałatę, a następnie pozostałe warzywa.
- Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem i udekorować cząstkami jajek oraz resztą pokruszonego sera Lazur błękitny.