Sałatka z serem lazur, jajkiem i papryką

Sałatka z serem lazur z niebieską pleśnią, jajkiem i papryką czerwoną. Łatwa i prosta do przygotowania, o bardzo oryginalnym smaku, najlepsza na śniadanie. Można spożywać ją z proponowanym dressingiem oraz ze świeżym pieczywem, kompozycja sałat nadaje potrawie bardzo kolorowy wygląd.

Sałatka z serem lazur, jajkiem i sałatą kolorową

Sałatka z serem lazur, jajkiem i papryką

Składniki na 4 porcje:

  • 30 g sera Lazur błękitny
  • 2 garście sałaty kolorowej typu Fit&Easy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek świeży długi
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka
    Dressing:
  • 70 g sera Lazur błękitny
  • 100 ml majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

    Dressing:
  1. Wszystkie wymienione w przepisie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
    Sałatka:
  1. Ser Lazur błękitny zetrzeć na tarce. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i startym serem Lazur błękitny. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać.
  2. Jajka ugotować na twardo i podzielić na 6 części.
  3. Ogórek, pomidor oraz paprykę czerwoną pokroić w kostkę.
  4. Do naczynia wsypać wypłukaną pod bieżącą wodą kolorową sałatę, a następnie pozostałe warzywa.
  5. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem i udekorować cząstkami jajek oraz resztą pokruszonego sera Lazur błękitny.

Sałatka z serem lazur, jajkiem i papryką

Zobacz także: