Sałatka z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami
Gotowanie ze stylem
Wiosna sprawia, że ogarnia mnie sałatkowe szaleństwo, dlatego przedstawiam kolejny zdrowy przysmak, pomijając oczywiście kalorie z tłuszczu zawartego w mozzarelli. Sałatkę z mozzarellą wykonałam dziś po raz pierwszy, jej połączenie z sosem winegret okazało się bardzo smaczne. Myślę jednak, że w tym przypadku inne sosy także zdałyby egzamin. Lekka i orzeźwiająca sałatka wiosenna to doskonały pomysł na pożywne śniadanie bądź smaczną przekąskę. Spróbujcie sami!
Sałatka ze szpinakiem, serem mozzarella i pomidorami
Składniki na 3 porcje:
- 125 g mozzarelli w kulce
- 30 g kukurydzy konserwowej
- 3 plastry świeżego ananasa bądź z puszki
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 20 g oliwek czarnych bez pestek – opcjonalnie
- Sos:
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 pełna łyżka wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
- ½ ząbka czosnku – opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Sos:
- Do miseczki wlać płynny miód, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem
i startym czosnkiem do smaku, po czym dokładnie wymieszać. - Sos można uzupełnić o posiekane świeże liście bazylii bądź oregano.
- Sałatka:
- Liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i dość grubo posiekać.
- Kukurydzę oraz oliwki odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kostkę, pomidory oraz mozzarellę w plastry.
- Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym zalać sosem
i delikatnie wymieszać. - Pomidory można ułożyć na plastrach mozzarelli, wówczas sałatka będzie miała bardziej finezyjny wygląd.