Sałatka z łososiem w pikantnym sosie chili
Gotowanie ze stylem
Sałatka z łososiem i świeżym chrupiącym ogórkiem to pyszna przekąska na różne okazje (śniadanie bądź lunch – jeśli nie jesteście jeszcze na urlopie). Łosoś to ryba, dzięki której można odmienić smak wielu zwyczajnych potraw i choć tłusta, to bardzo zdrowa ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3. Sałatka polana jest pikantnym sosem z dodatkiem chili oraz posypana prażonymi pestkami słonecznika.
Sałatka z łososiem w pikantnym sosie chili
Składniki na 3 porcje:
- ½ główki sałaty lodowej
- 1 świeży ogórek długi
- 1 mała papryczka chili
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- ½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- sól, pieprz
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
- Rybę opłukać, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić filet z łososia i smażyć równomiernie z każdej strony. Odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w grubą kostkę. Filet można także upiec
w piekarniku bez dodawania oleju (około 25-30 minut w temperaturze 150°C). - Ogórek oraz sałatę umyć pod bieżącą wodą. Ogórek ze skórką pokroić w bardzo cienkie, podłużne plastry. Sałatę porwać na duże kawałki.
- Papryczkę chili oczyścić, opłukać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Można także pozostawić kilka jej plastrów do dekoracji.
- Ocet winny połączyć z oliwą oraz 1/2 łyżeczki sosu sojowego. Dodać chili i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki.
- Na dużym talerzu ułożyć plastry ogórka i sałatę. Obłożyć kawałkami łososia, polać sosem i posypać uprażonymi pestkami słonecznika (na patelnię teflonową wrzucić pestki słonecznika i prażyć je około 4 minut od czasu do czasu mieszając).